avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Albanija in Makedonija

Min št. udeležencev: 45
Država: Albanija - Makedonija

Status aranžmaja: Potrjen

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: DOBROVO - NOVA GORICA – ANCONA – DRAČ / brez obrokov/
Odhod iz Dobrovega ob 6:00 uri in vožnja mimo Benetk in Bologne proti Anconi. Vkrcanje na ladjo in plovba. Opomba: večerja ni vključena in je možno večerjati v ladijski restavraciji za doplačilo.

Možnost odhoda iz Ljubljane

2. DAN: DRAČ – KRUJE – BERAT  / večerja /
Predviden pristanek ob 13.uri. Po pristanku nas bo pot vodila do stare albanske prestolnice Kruje, ki je tudi rojstni kraj narodnega junaka Skenderbega, ki se je v 15. stoletju več kot dve desetletji bojeval proti otomanskim Turkom, na zahodu pa je veljal kot zgled krščanskega upora vdoru otomanskih muslimanov. Po zaključenem ogledu nadaljevanje poti proti Beratu, ki mu pravijo tudi mesto tisočerih oken«. Mesto je pravzaprav v celoti muzej in velja za enega najlepših in najslikovitejših mest v Albaniji. Namestitev v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. DAN: BERAT – TIRANA / zajtrk, večerja /
Po zajtrku ogled srednjeveškega mesta s številnimi znamenitostmi in vzpon na trdnjavo. V mestu so nekoč živeli Iliri, Rimljani, Bizantinci, Osmani, danes pa predvsem Albanci. Mesto leži pod mogočno goro Tomorr na bregovih reke Osum. Obkroža ga čudovita okolica, posejana z oljčnimi in češnjevimi nasadi. Ustanovili so ga pripadniki plemena Dezareti v 5. stoletju pr.n.št. Stari utrjeni del obdaja masivno obzidje s 24. stolpi. Znotraj obzidja se nahaja 24 cerkva, največja med njimi je sedaj pomembnega albanskega slikarja iz 16. stoletja, Onufrija, znanega po mojstrskih ikonah. Od leta 2008 je mesto na seznamu UNESC-a. Pot nato nadaljujemo proti Tirani. Tirana je bila ustanovljena že leta 1614, vendar je mesto pridobilo status ekonomske in politične prestolnice šele leta 1920. Ogled starega mesta z mošejo in urnim stolpom iz l. 1830, Skerdenbegov trg, opero in nacionalno knjižnico. Namestitev v hotelu, večerja, nočitev.

4.DAN: TIRANA  –  OHRID – SV.NAUM – OHRID  /zajtrk, večerja/
Po zajtrku se odpravimo iz Tirane proti albansko-makedonski meji ter dalje do Ohrida. Sledi ogled kulturnozgodovinskih znamenitosti mesta, ki je uvrščen na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine: stara čaršija, cerkev Sv. Sofije, Sv. Jovan Kaneo, Sv. Kliment, Klimentova univerza, Samuelova trdnjava, galerije ikon. Po ogledu Ohrida se bomo zapeljali do Sv.Nauma, starodavnega samostana na meji z Albanijo, ki sta ga s svojim bivanjem in delom pomembno zaznamovala Kliment in Naum. Samostan ima prekrasno lego, del prostorov je uradno preurejen v hotel, tam je tudi restavracija. Videli pa bomo tudi prelep izvir reke Črni Drim, ki se tu izliva v jezero. Povratek v Ohrid, kjer bomo dan zaključili s tradicionalno večerjo v restavraciji, s folklornim programom in glasbo. Nočitev v hotelu.

5. DAN: OHRID – SKOPJE – NIŠ / zajtrk, večerja /
Po zajtrku se bomo podali na pot proti Skopju, kjer se je rodila svetnica in Nobelova nagrajenka za mir, mati Tereza. Ogledali si bomo trdnjavo Kale, cerkev Sv. Klementa Ohridskega, kameni most, ki povezuje stari in novi del mesta, spomenik materi Terezi in mesto, kjer je nekoč stala njena rojstna hiša, videli bomo tudi  turško kopališče. Po ogledu mesta se bomo odpravili na pot proti Srbiji. Dan bomo zaključili s panoramskim ogledom mesta Niš. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

6. DAN: NIŠ – MANASIJA- KRAGUJEVAC- NOVA GORICA - DOBROVO / zajtrk /
Po zajtrku se bomo odpeljali proti Despotovcu, kjer si bomo ogledali slikovit samostan Manasija, v srednjeveških dokumentih sicer poznan pod imenom Resava. Samostan se nahaja v mirni in tihi soteski reke Resave. Veličasten tempelj in utrdba sta skozi stoletja privabljala številne potopisce. Spoznali bomo zgodovino gradu, nato pa pot nadaljevali proti Kragujevcu, kjer si bomo ogledali Muzej 21. oktobra. Spominski park je posvečen tragičnim dogodkom iz 2 svetovne vojne. 21. oktobra 1941 je okupator ustrelil 7000 prebivalcev mesta, med njimi je bilo tudi veliko število dijakov. Žrtvam je postavljeno 10 spomenikov monumentalne vrednosti in obsežen muzej. Po zaključenem ogledu sledi povratek proti domu z vmesnimi postanki, prihod je predviden v nočnih urah.