avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Potovanja_kuba

Kuba - biser Karibov

Min št. udeležencev: 30
Država: Kuba

Vstopna točka: Ljubljana, Nova Gorica

Status aranžmaja: Potrjen

Zahteva za dodatne informacije

1. dan: Ljubljana - Nova Gorica - Havana
V zgodnjih jutranjih urah se bomo zbrali v Ljubljani in se odpeljali predvidoma na letališče v Benetke, kjer bomo po opravljenih letaliških formalnostih leteli preko Madrida (ali katerega drugega evropskega letališča) v glavno mesto Kube- Havano. Transfer do hotela. Kratek večerni sprehod, nato počitek.

2. dan: Havana- Santa Clara- Camagüey
Zajtrk. Čeprav so Santa Claro imeli nekoč za sedež kana Mongolije in nima izrazitega kolonialnega izgleda, je danes znana predvsem kot revolucionarni biser, kjer so številni spomeniki posvečeni legendarnemu revolucionarju Ernestu Che Guevari. Obiskali bomo njegov spomenik, mavzolej ter muzej, kjer bomo spoznali njegovo izjemno življenjsko pot vse do kubanskega heroja. Odpravili se bomo do središča mesta, kjer je v ključni bitki Che ujel številne Batistove vojake. To je bila prelomna bitka po kateri je tedanji kubanski predsednik Batista zbežal najprej v Dominikansko republiko nato v Ameriko. Kubanci pa so po Chejevi zmagi prvič zadihali svobodno. Sprehodili se bomo do skrivnostnega spomenika, ki razkriva najpomembnejše trenutku v življenju Che Guevare. Prosto za kosilo. Popoldan sledi vožnja do osrčja kubanskega otoka. Obiskali bomo dolino tovarn sladkorja, kjer je suženjstvo imelo razcvet v 19. stoletju ter si pogledali sladkorni trst na eni izmed plantaž. Pot do Camagüeya spremljajo neštete plantaže sladkornega trsa. Nočitev v Camagüeyu.

3. dan: Camagüey- Santiago de Cuba
Zajtrk. Ogledali si bomo tudi tretje največje kubansko mesto Camagüey, ki slovi po ozkih, zapletenih ulicah, kolonialnih stavbah z vrtovi na notranjem dvorišču, velikih keramičnih sodih za shranjevanje vode, ki so simbol mesta, saj so reševali prebivalce v času suš. Dopoldan ogled mesta z nenavadnimi bicitaksiji, ki so še ena posebnost mesta. Zapeljali se bomo do štirih najlepših mestnih trgov, si pogledali spomenik regijskega heroja, tipično kubansko lekarno, mestno gledališče, ki se lahko pohvali s svetovno znano baletno skupino ter ogled zaključili na najbolj živahni živilski tržnici v mestu. Po sprehodu čez stari del mesta bomo obiskali hišo pomembnega revolucionarja Ignacia Agramonteja, občudovali kubanske oldtimerje in se prepustili mestnemu utripu. Kosilo v prijetnem ambientu. Popoldan nas bo pot vodila v Santiago de Cuba- prestolnico kubanske glasbe in plesa.

4. dan: Santiago de Cuba
Zajtrk. Santiago de Cuba je herojsko mesto s skoraj pol milijona prebivalcev ter prestolnica kubanske glasbe, plesa in kulture nasploh. Po aveniji revolucionarjev nas bo pot peljala mimo basebalskega stadiona, najmodernejšega gledališča na Kubi do trga Revolucije, kjer je Fidel Castro vsako leto ob obletnici revolucije imel govor pred milijonsko množico. Ogled spomenika generala Antonia Macea, nato vožnja pred znamenito vojašnico Moncada, znano po prvem neuspelem poskusu bratov Castro proti diktatorskemu režimu Fulgencia Batiste. Ogled izjemno zanimive menjave straže pred mavzolejem Jose Martija ter zadnjega počivališča Fidela Castra. Prosto za kosilo. Popoldne bo namenjen samostojnemu raziskovanju starega dela mesta. Zvečer se bomo podali na kubansko zabavo, ki jih v prestolnici glasbe in plesa ne manjka.

5. dan: Santiago de Cuba
Zajtrk. Po zajtrku se bomo odpeljali v okolico Santiaga, kjer nas bo zanimala trdnjava El Morro ter bitka med Američani in Španci v kateri so se potegovali za nadvlado nad Kubo. Kasneje sprehod čez stari del mesta s hišo ustanovitelja mnogih kubanskih mest velikega pomorščaka Diega Velasqueza, stolnico, z nekdanjo mesto hišo, čudovito Glasbeno hišo, rojstno hišo enega najbolj znanih kubanskih pisateljev, provincialno palačo ter Bacardijevim muzejem (zunanji ogledi). Prosto za kosilo v centru mesta. Popoldan možnost samostojnih ogledov različnih muzejev, vojašnice Moncada, sprehod do tržnice itd.  Zvečer gremo na še eno nepozabno zabavo, kjer bomo lahko občudovali Kubance in Kubanke pri plesu, ko plešejo z izjemno eleganco, sproščeno, prefinjeno ter pri vsem tem zelo uživajo. Nočitev v Santiagu de Cuba.

6. dan: Santiago de Cuba- Trinidad
Zajtrk. Čaka nas vožnja do Trinidada z enim večjim postankom v mestecu Bayamo, od koder izvira kubanska himna Bayamesa ter tudi oče kubanske domovine Carlos Manuel de Cespedes, najbolj znan po tem, da je žrtvoval svojega sina za domovino. Zvečer bomo prispeli v najlepše kolonialno mesto na svetu- Trinidad, ki je že vrsto let pod okriljem UNESCO-a. Nočitev v Trinidadu.

7.- 8. dan: Trinidad
Zajtrk. V okolici Trinidada bomo obiskali nekdanjo suženjsko sladkorno plantažo, se povzpeli na razgledni stolp, od koder so nadzorovali suženjsko delo in beg sužnjev izpod jarma španskih in francoskih kolonialnih družin. Ogled mesta Trinidad, glavnega trga, sprehodili se bomo do nekdanjih razkošnih rezidenc plantažnikov, kjer so danes v glavnem locirani različni muzeji. Prosto popoldne, ki ga bomo namenili za kopanje, sončenje in počitek na polotoku Ancon. Za vse polne energije bodo preko dneva organizirane ure plesa. Nočitev v Trinidadu.

9. dan: Cienfuegos- Cienaga de Zapata- Havana
V Cienfuegosu se bomo sprehodili po parku Jose Martija in obiskali eno najbolj znanih mestnih stavb- gledališče Tomas Terry ter se sprehodili po peš nakupovalni coni. Obisk muzeja slavnega Prašičjega zaliva, kjer so ameriške enote poskušale napasti Kubo ter krokodilje farme, kjer se bomo dodobra seznanili z življenjem krokodilov. Izvedeli bomo zakaj jedo mrhovino, zakaj se vrtijo, ko ujamejo plen, do katere starosti so ogroženi s strani drugih plenilcev in tudi lastnega očeta itd. Kosilo. S čolnom se bomo peljali po laguni Tesoro oziroma po jezeru zakladov ter obiskali indijansko vasico, ki nam bo odkrila ozadje življenja prvotnih kubanskih naseljencev pred španskim prihodom. Popoldan prihod v Havano, kjer se bomo povzeli do trdnjave nad mestom s čudovitim razgledom na prestolnico. Obiskali bomo trgovino cigar, kjer je zaposlen tudi trikratni svetovni prvak v izdelovanju kubanski cigar. Vse tri rekordne cigare so tudi razstavljene, najdaljša pa meri več kot 20 metrov. Nočitev v Havani v zasebnih sobah pri domačinih.

10. dan: Pinar del Rio- Viñales
Po zajtrku vožnja do Nekropole Krištof Kolumb, ki jo štejejo tudi kot največji svetovni muzej marmornatih kipcev na prostem. Postanek na osrednjem havanskem trgu s predsedniško palačo in parlamentom ter 142 metrov visokim spomenikom Joseja Martija, navdih in ponos kubanskega naroda. Sledil bo dvodnevni izlet na skrajni zahod Kube. Dan bo namenjen spoznavanju kubanskih razvad kot so kubanske cigare in alkohol. Obiskali bomo eno izmed številnih destilarn alkoholnih pijač in manjšo tovarno cigar ter videli kako nastajajo svetovno znane kubanske cigare. Vonj po tobaku nas bo spremljal še lep čas, saj je provinca Pinar del Rio prestolnica najboljšega kubanskega tobaka ter tudi največja proizvajalka cigar v državi. Ob poslušanju kubanske glasbe si bomo privoščili dobro kosilo. Podali se bomo v eno najlepših kubanskih pokrajin, kjer bomo občudovali edinstveni in edini primer kraških lepot v Karibskem otočju na razgledni točki. Sledil bo ogled stenske poslikave na temo »Prazgodovina« ter ene izmed kraških jam, po kateri se bomo zapeljali en del tudi s čolnom. Nočitev v Pinar del Rio ali okolici.

11. dan: Las Terrazas- Havana
Zajtrk. Zjutraj se bomo podali v hribovje Guaniguanico, kjer se nahaja majhen kraj Soroa. Ogledali si bomo botanični vrt, delo razočaranega očeta in moža, ki je izgubil dve svoji največji ljubezni. Videli bomo številne praproti, bromelije, slonje stopalo, tako imenovano plastično vrtnico, palme, orhideje in še marsikaj. Preostanek dneva bo namenjen občudovanju narave v prvem s strani UNESCA zavarovanem rezervatu Las Terrazas. Območje je imelo nekoč ogromne plantaže kave in številne sužnje, danes pa lahko opazimo ostanke nekdanjega življenja. Kosilo v idiličnem parku ob prijetnih zvokih glasbe. Sledi ogled bližnje vasice ter muzejske kavne plantaže Buenavista. Pozno popoldan prihod v Havano. Zvečer bomo proti doplačilu uživali v svetovno znani predstavi na prostem- Tropicani. Havanska Tropicana ima več kot 60-letno tradicijo in je bila kraj zabave tako vladnih organov, ameriške mafije kot tudi bogatašev, veleposestnikov in preostale smetane 20. stoletja. Danes je to kabaret, ki vključuje kubanske tradicionalne ritme, vpliv ruskega baleta, izjemne akrobate, razkošna oblačila, eleganco in prestiž. Vredno ogleda. Nočitev v Havani.

12. dan: Havana
Zajtrk. Večmilijonska prestolnica Kube- Havana je res vredna ogleda. Odpravili se bomo na trg Fraternidad, se sprehodili do prve tovarne cigar na Kubi ter do nekdanjega kubanska parlamenta, ki je tu zasedal vse do leta 1959. Na stopnišču mogočnega kapitlja je krasen razgled na raznovrstna prevozna sredstva (oltimerji, tovornjaki, kočije, posebne rikše, motorje dvosede, kolesa, vprege itd.). Sprehodili se bomo do prvega kubanskega kina, do najstarejšega delujočega gledališča na zahodni polobli ter do slavnega hotela Inglaterra. Poiskali bomo »vročo točko« kubanskega bejzbola, ter obiskali priljubljen bar, kamor je redno zahajal Nobelov nagrajenec Ernest Hemingway. Mimo palače Muzeja Belles Artes nas bo pot vodila po slikarskem bulevarju do paviljona, kjer se nahaja ladja Granma, s katero so Fidel in njegovi privrženci pristali na kubanski obali ter do Muzeja revolucije. Prosto za kosilo in samostojni sprehod po starem delu mesta.

13. dan: Havana
Dopoldanski ogled starega dela mesta s poudarkom na najlepših kolonialnih stavbah bomo začeli pri trdnjavi Real Fuerza z zgodbo o ženski, ki je postala simbol Havane. Ogled Vojaškega trga, kjer so izvedli prvo mašo in izvolili prvi mestni svet, kjer je palača Capitanes Generales ter palača Segundo Cabo. Pot nas bo vodila mimo arabske hiše do trga sv. Frančiška, nekdanje predsedniške palače, muzeja slavnega nemškega geografa Alexandra Humboldta ter Starega trga. Od tam pa do Stolničnega trga ter znamenitega hotela, kjer je bival pisatelj Hemingway kot tudi do bara, kjer je bil redni gost v svojem prostem času. Prosto za kosilo. Popoldne prosto za samostojne oglede mesta.  

14.-15. dan: Havana - Nova Gorica - Ljubljana
Let proti Evropi. Polni dogodivščin se bomo srečno vrnili domov.

Cena:
1.875 € na osebo (pri minimalno 30 potnikih)
1.995 € na osebo (pri minimalno 20 potnikih)
2.099 € na osebo (pri minimalno 15 potnikih)
2.199 € na osebo (pri minimalno 10 potnikih)