avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Baltske prestolnice

Min št. udeležencev: 40
Država: Estonija

Vstopna točka: Celje, Ljubljana, Nova Gorica

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. dan: Celje-Ljubljana-Nova Gorica-Bergamo-Vilnius
Prevoz z avtobusom na letališče v Bergamo, od koder poletimo v litovsko prestolnico. Po pristanku in ureditvi mejnih formalnosti se odpravimo na panoramski ogled mesta z avtobusom. Prestolnici Litve med drugim pravijo baltski Jeruzalem, saj je tu nekoč živelo največ Judov v severni Evropi. Sledi prevoz v hotel, večerja in nočitev.

2. dan: Vilnius
Po zajtrku si bomo glavno mesto podrobneje ogledali Tukaj je grad, Gediminasov stolp, staro mestno jedro s številnimi gotskimi stavbami in ostanki obrambnih struktur, židovskim getom s sinagogo. Sprehodili se bomo do stolnice zgrajene po zgledu grškega templja, si pogledali kipce štirih evangelistov, simbol žrtvovanja, eno najstarejših mestnih ulic, gotsko cerkev sv. Ane, kamor se je zatekla Napoleonova vojska, največjo univerzo s 13-timi dvorišči, nekdanjo škofijsko palačo, kjer sta bivala Napoleon in ruski car Aleksander I, baročni del mesta s številnimi cerkvami, prvi spomenik znane rockovske legende ter raziskovali skrivne kotičke kamor radi zahajajo domačini. Ustavili se bomo v majhni a zelo prisrčni in očem skriti trgovinici in slaščičarni ter si privoščili majhno pokušino nekaterih peciv in sladic. Sledi prevoz v hotel, večerja in nočitev.

3. dan: Vilnius-Trakai-Kaunas
Zjutraj se odpeljemo v staro litvansko prestolnico Trakai z lepo lego med dvema jezeroma in pridihom srednjeveške mistike, kjer si bomo ogledali trdnjavo iz 15. st. ki se nahaja na prelepi lokaciji na otoku Galve. Trakai je tudi edini grad v vzhodni Evropi, ki je zgrajen na otoku. V skladu s časom si privoščimo še tradicionalno jed kibinai. Sledi spoznavanje Kaunasa, ki slovi kot kulturna prestolnica dežele in je najbolj študentsko orientirano mesto v Litvi, znano pa je tudi kot prestolnica košarke z uspešnim klubom Žalgiris. Mesto obdajata,  reki Nemun in Neris. Ogledali si bomo razvaline gradu, ki je branil mesto pred predrznim nemškim viteškim redom, stolnico, očarala nas bo mestna hiša, dan pa zaokrožimo s sprehodom po Aleji Svobode (Laisvas Aleja). Večerja in nočitev.

4. dan: Kaunas-Kurska Kosa-Klaipeda
Danes bomo spoznavali edinstven naravni rezervat Kurska Kosa. Gre za skoraj sto kilometrov dolg sklop sipin, ki na nekaterih predelih presegajo petdeset metrov višine. Ogledali si bomo muzej Thomasa Mana, znamenitega nemškega pisatelja, ki je tukaj preživel 4 poletja. Pozno popoldne se bomo podali še enkrat na sipine, upajmo, da nas čaka še čudovit sončni zahod. Prenočili bomo v Klaipedi, znanem obmorskem mestu. Večerja in nočitev.

5. dan Klaipeda-Gora Križev-Rundale-Riga
Odhod proti Rigi. Pot bomo popestrili s predstavitvijo baltskih dežel, spoznali njihovo glasbo, tradicionalne noše in posebnosti njihove flore in favne kakor tudi tradicije in pomen vere ter jantarja. Postanek v mestecu Šiauliai, kjer je pomemben narodni simbol, Gora križev. Kryžiu kalnis, ki je pokrita z več kot 100 000 križev, ki so jih postavili sorodniki v spomin na umrle in deportirane v sovjetskem obdobju. Tukaj je maševal tudi papež Janez Pavel II, danes je Gora križev kraj narodnega pomena in hkrati romarski kraj. Popoldne si bomo ogledali še najpomembnejši spomenik baroka in rokokoja Latvije, Versailles Baltika, palačo Rundale. Večina notranje dekoracije je nastala med leti 1765 in 1768. Zvečer nas čaka prestolnica Latvije, Riga, najbolj svetovljanska od vseh baltskih prestolnic. Večerja in nočitev.

6. dan: Riga
Po zajtrku ogled Latvijske prestolnice. Riga se razprostira na obeh bregovih reke Daugave, ki je bila del vikinške trgovske plovne poti proti Bizancu. Mesto štejemo kot neuradno prestolnico celotnega Baltika, je največje ter najbolj svetovljansko mesto v baltskih državah. Zaznamuje ga hanzeatski arhitekturni vpliv pa vse do najlepših primerkov secesijske arhitekture. Zaradi bogatega kulturnega izročila je uvrščena na Unescov seznam kulturne dediščine. Čas za ogled bomo namenili za »mestni trojček«, skozi zgodovino najbolj dominantne stavbe, ki so bile sedež mestne oblasti. Sprehodili se bomo od kamnitega mosta, mimo spornega spomenika latvijskega strelca in muzeja okupacije do palače, kjer sta nastopala Richard Wagner in Franz Liszt. V bližini se nahaja tudi cerkev sv. Petra, ki jo je car Peter Veliki neuspešno poskušal rešiti pred požarom. Za časa kosila se bomo podali na raziskovanje nadvse zanimive, atraktivne ter izjemno velike mestne tržnice, ki je nastala iz nekdanjih letaliških hangerjev. Nakup prigrizka ali sadja na tržnici, nato raziskovanje. Gre za največji tržnici v državi s ponudbo sveže hrane kot tudi ostalih izdelkov. Večerja in nočitev.

7. dan: Riga–Sigulda–Cesis–Tartu-Talin
Zajtrk. Naš prvi postanek bo znamenita bob steza v Siguldi, po delu proge se bomo lahko tudi sprehodili. Proga je ena redkih na svetu, ki je dostopna tako profesionalnim športnikom, kot navadnim državljanom. preden pa zapustimo Latvijo in vstopimo v Estonijo, obiščemo še srednjeveško mestece Cesis, rojstno mesto latvijske zastave, ki je danes pod Unescovo zaščito. Popoldne še kratek postanek v Tartuju, ki velja za študentsko prestolnico in kulturno središče dežele. Zvečer nas pričakuje Talin, ki nas bo očaral z urejenostjo in mnogimi kulturnimi spomeniki. Večerja in nočitev.

8. dan: Talin-Bergamo-Nova Gorica-Ljubljana-Celje
Po zajtrku bomo stopili do najstarejše javne ure, pasaža Sv. Katarine pa nas bo popeljala v srednjeveški vsakdanjik. Videli bomo najstarejšo še delujočo evropsko lekarno kakor tudi dediščino SZ, stavbo KGB, simbola sovjetske zasedbe. Pot iz te stavbe je namreč vodila le v sibirska taborišča ali smrt. Podali se bomo do sedeža Velikega ceha, do nekdanjega sedeža neporočenih trgovcev in ladjarjev. Pri mačjem vodnjaku bomo slišali zanimivo legendo, se podali do nenavadnega lesenega oltarja, izjemne estonske dediščine ter cerkvice z redkimi lesenimi hodniki, preverili najznamenitejšo prodajalno z slavnim marcipanom, se sprehodili do mestnega obzidja in simbolnih mestnih stolpov, ki so bili nekoč del mogočne utrdbe. Pred odhodom na letališče si morda privoščimo še pražene mandlje nato se odpeljemo na letališče, od koder poletimo proti Bergamu. Sledi še vožnja proti domu in konec potovanja.