avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

godolo

Madžarski dvorci in Budimpešta

Min št. udeležencev: 45
Država: Madžarska

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana, Celje

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. dan: SLOVENIJA - SOPRON - FERTOD - GYOR - BUDIMPEŠTA
Odhod v jutranjih urah in vožnja s postanki proti kraju Sopron. Ogled enega najbolje ohranjenih in slikovitih madžarskih mest. Sprehod po starem mestnem jedru s požarnim stolpom, bogatimi meščanskimi palačami in antičnimi ostanki rimske naselbine. Pot nas bo nato vodila v bližnjo vasico Fertod, kjer se v centru nahaja čutovita baročna palača Esterhazy, ki vela za madžarski Versailles. Za doplačilo vstopnine ogled palače, kjer je bival tudi skladatelj Joseph Haydn. Pot nas bo nato vodila v Gyor, nekdanje kraljevo mesto ob reki Raba. Sprehod po baročnem mestnem jedru ter nato nadaljevanje poti v Budimpešto. Večerja in nočitev v hotelu.

2. dan:  SZENTENDRE - GODOLLO - BUDIMPEŠTA
Po zajtrku se bomo napotili proti Donavskemu kolenu, v mestece Szentendre, ki že stoletja navdihuje umetnike. Ogledali si bomo slikovito vasico, kjer so nekoč Srbi in Dalmatinci predstavljali pretežni del prebivalstva. Sprehodili se bomo po starih tlakovanih uličicah do glavnega trga, dalmatinske četrti ter se nato napotili v kraj Godollo. Tu se nahaja ena največjih madžarskih palač in najljubše bivališče kraljice Sissy. Po ogledu kraljeve palače (vstopnina doplačilo) si bomo ogledali madžarsko prestolnico. Napotili se bomo na grajski grič, ki se dviga nad Donavo. S časom je znotraj utrdbe nastal novi Budim, ki je postal glavno mesto Madžarske. Danes je grajski kompleks ena največjih znamenitosti mesta. Poleg sta še Matjaževa cerkev, kjer so kronali Madžarske kralje in Ribiška trdnjava. Nato se bomo podali do citadele, od koder se razprostira panoraski pogled na mesto. Izpustili ne bomo tudi ostalih simbolov mesta, kot so znameniti verižni most, parlament in Trg herojev. Nočitev. Večerja in nočitev v hotelu.

3. dan: BUDIMPEŠTA - PEČ - SLOVENIJA  
Po zajtrku bomo obiskali Pecs, ki je za Budimpešto eno najbolj priljubljenih turističnih mest na Madžarskem. Velik pečat v mestu so v 150 letni vladavini pustili Turki z nekdanjo mošejo, današnjim simbolom mesta, ki velja za največji še stoječi objekt iz obdobja turške vladavine na Madžarskem. Sprehodili se bomo po slikovitih uličicah, po ulici muzejev, kjer se nahaja tudi muzej porcelana Zsolnay, ki je v svojem času segal v sam vrh Evropske umetnosti ter oblikovanja, hkrati pa je krasitev raznih fasad s Zsolnay ploščicami pripomogla k novemu arhitekturnemu slogu na Madžarskem. Nadaljevanje vožnje proti domu.