avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Očarljiva mesteca v Apuliji

Datum odhoda: 27.10.2018
Min št. udeležencev: 45
Država: Italija

Vstopna točka: LJUBLJANA, AJDOVŠČINA, NOVA GORICA
Ura vstopa: 03:30

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije


1. DAN: LJUBLJANA - AJDOVŠČINA - NOVA GORICA - LORETO - SAN GIOVANI ROTONDO
Odhod iz Ljubljane ob 3.30, iz Ajdovščine ob 04.30, z Nove Gorice ob 5.00 uri in vožnja z vmesnimi postanki po italijanski avtocesti mimo Bologne in Ancone na obalo Jadranskega morja, v mestece Loreto, ki se ponaša z mogočno baziliko. Legenda pravi, da je v njej bivala Sveta družina. Sprehodili se bomo po trgu, kjer bomo lahko občudovali vodomet, številne palače, ki so dela slavnih italijanskih stavbenikov. Sledila bo vožnja v področje Nacionalnega parka Gargano, kjer si bomo ogledali vasico San Giovanni Rotondo. To je danes eden najbolj obiskanih romarskih krajev v Evropi. Tu je kapucinski samostan, kjer je živel in deloval pater Pij. Prejel je stigme in na njegovo priprošnjo so se zgodila številna čudežna ozdravljenja. Nadaljevanje vožnje do hotela v bližini, namestitev v hotel, večerja in nočitev.

2. DAN: POLIGNANO AL MARE - OSTUNI - ALBEROBELLO
Po zajtrku vožnja v slikoviti Polignano a Mare, starodavno ribiško vasico, ki leži dobrih 30 kilometrov južno od Barija in leži visoko nad Jadranom. Sprehod po čudovitem starem mestnem jedru. Nadaljevanje vožnje v osrčje Apulije. Presenečeni boste nad lepotami pokrajine: kamnite obale, dolge in peščene plaže, kraški pojavi, številni vinogradi in nasadi stoletnih oljk. Vožnja do belega mesteca Ostuni, ki velja za enega najlepših in tudi najbolj prijetnih mest Apulije. V svoji akropolski podobi  na treh vzpetinah sredi večno zelenih oljčnih nasadov, deluje resnično izjemno. Med sprehodom po mestu, si bomo ogledali središče z nenavadno arhitekturo snežno belih hiš z vrsto drobnih zanimivosti, ki naredijo to mesto zelo atraktivno. Sledi vožnja v prestolnico trulijev, mestece Alberobello. Truliji so okrogle pritlične bele stavbe, ki segajo celo v 13.stol. in so narejene iz kamnov, njihove stožčaste strehe pa se končujejo z raznimi simboli. Mestece je zaradi izjemne arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Zunanji ogled mesteca ter notranjost enega največjih trulijev imenovanega „Trullo sovrano”. Poseben je predvsem, ker je zgrajen v dveh nadstropjih. Po ogledu vožnja v hotel, namestitev in večerja.

3. DAN: MATERA - ALTAMURA - CASTEL DEL MONTE
Zajtrk v hotelu, sledi vožnja v Matero, ki slovi po starem delu mesta z imenom "Sassi di Matera". Sassi so pradavna bivališča v naravnih jamah ali pa izklesana v skale. Navdušeni bomo nad nenavadnim kompleksom v skalo vklesanih cerkvic in belo obarvanih hišk, ki jih lahko imenujemo urbanistični čudež davnine in so na Unescovem seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine. Z zunanjim ogledom bomo spoznali kako so živeli prebivalci mesta. Ogledali si bomo notranjost enega izmed tipičnih prebivališč „Casa Grotta” ter ogled cerkvice izklesane v steno in poslikano s freskami starimi več, kot pet stoletij. Sledi vožnja v Altamuro, ki jo poznamo po odkritju pračloveka. Ogled muzeja pračloveka. Nadaljevanje vožnje do enega najpomembnejših kulturno zgodovinskih spomenikov Apulije - Castel del Monte, ki je nastal po zamisli Friderika II. Švabskega kot kopija osmerokotnega svetišča iz Jeruzalema. Zgrajen je bil za cesarja, da bi mu služil kot dvor v času lovskih prireditev. Po njegovi smrti je postal karantena za kužne bolnike in zapor, danes pa popolnoma prenovljen velja za eno največjih znamenitosti in je tudi del Unescove kulturne dediščine. Ogled dvorca z lokalnim vodnikom. Po ogledu vožnja v hotel v bližini in namestitev. Sledi večerja v hotelu in nočitev.

4. DAN: BARI - BARLETTA - NOVA GORICA - LJUBLJANA
Zajtrk v hotelu. Sledi vožnja do prestolnice Apulije v mesto Bari, ki je bil v preteklosti središče bizantinske oblasti v Italiji. V starem mestnem jedru stoji mogočna bazilika sv. Nikolaja, ki so jo zgradili v 11. stol.. Namenjena je bila pokopu svetnikove posmrtne ostanke. Kratek postanek bomo naredili še v starodavni Barlettti, od koder so se križarji odpravljali na pohode v Sveto deželo. Mesto je znano po dvoboju iz leta 1503 med italijanskimi in francoskimi vitezi-o tem je pisatelj Massimo d'Azeglio napisal knjigo "La disfida di Barletta". Sprehod mimo trdnjave ogromnih dimenzij, ki jo je dal zgraditi Friderik II., do simbola mesta: velikanskega kipa (več kot 4,5 m višine) neznanega cesarja iz rimskih časov. Po ogledu povratek proti domu, kamor prispemo v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.

.