avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Vrtnarska razstava Ortogiardino

Min št. udeležencev: 40
Država: Italija

Vstopna točka: AP Nova Gorica
Ura vstopa: 08:00

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

Odhod iz Nove Gorice ob 8.00 uri in nadaljevanje vožnje do kraja Aiello, kjer bomo obiskali nadvse zanimiv Muzej kmečke kulture cesarske Furlanije. Nahaja se na stari kmetiji, ki jo sestavljajo štiri poslopja iz 18. in 19.stoletja. V muzeju je dokumentirano kmečko življenje v nekdanji grofiji Goriško-gradiščanski med leti 1500 in 1918. Razstavljeni so predmeti, orodje, stroji, dokumenti. V različnih delih si lahko ogledamo pridelavo žitaric, spravilo sena, klet, obdelavo zemlje, svilorejo, transportna sredstva, uteži in druge mere, ženska dela ( stalna zbirka štirih družin ). Celoten muzejski prostor, stavbe in okolica, predstavlja ambient kmečkega gospodarstva, na dvorišču in stenah stavb pa se nahaja 16 zanimivih sončnih ur.
Naš zadnji ogled bomo namenili mestu Palmanova, mestu na nekdanji meji beneške republike. Mesto je bilo zgrajeno v 16. stoletju, kot močna trdnjava v obliki devetero krake zvezde. Obzidje naj bi varovalo mesto pred vdori Turkov, Uskokov in pred sosedi, Habsburško monarhijo. Obdali so ga z obzidjem in jarkom, ki pa ni nikoli služil svojemu namenu in je zato še danes lepo ohranjen in živa priča vojaške arhitekture tistega časa. Mesto je zanimivo, ker vse glavne ulice peljejo ravno do glavnega trga imenovanem Piazza Grande, ki je služilo kot prostor za namestitev orožja.
Sledi vožnja v Pordenone, kratek sprehod po mestnem jedru z glavno ulico Corso Vittorio Emanuele II. z mestno hišo in Cerkvijo nekdanjega frančiščanskega samostana.
Sledi obisk vrtnarske razstave Ortogiardino. Prireditev je ena od pomembnejših na tem delu Italije in posvečena cvetju, opremi za urejanju vrtov, sadikam, mehanizaciji, karavaningu, sratka zamisli za lepši vrt. Pozno popolsdand odhod proti domu, prihod do 19 ure.