avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Gruzija in Armenija

Gruzija

Min št. udeležencev: 14
Država: Gruzija

Vstopna točka: Letališče Marco Polo Benetke

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. dan: SLOVENIJA – GRUZIJA
Zbor potnikov na beneškem letališču ali bližnjem letališču ter prijava na polet v Tbilisi. Po pristanku transfer v hotel in nočitev.

2. dan: TBILISI
Po zajtrku se bomo podali na celodnevni ogled gruzijske prestolnice. Sprehodili se bomo po starem mestnem središču, nad katerim dominira mogočna trdnjava Narikala iz 4. stoletja, nekoč perzijska citadela ter do klifa nad reko, kjer je nastalo mesto v 5. stoletju. Videli bomo antične cerkve, perzijsko mošejo, po starih ulicah z značilnimi lesenimi balkoni pa bomo prispeli do predela s termalnimi kopališči. Iz starega dela mesta ob reki se bomo napotili do kipa matere Gruzije ter se ustavili v utrdbi. Panoramska vožnja do trga svobode, avenije Rustaveli, videli bomo tudi Ljubljansko ulico. Povratek v hotel, za doplačilo pa priporočamo značilno večerjo s folklornim programom.

3. dan: TBILISI – MTSKHETA – GORI – UPLISTSIKHE – TBILISI
Zajtrk. Z ogledi bomo pričeli v stari prestolnici Gruzije, Mtskheta, ki je istočasno tudi pomemben verski center, saj naj bi tu hranili Jezusovo tuniko, v katero je bil odet pred križanjem. Ogled samostana Jvari, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Pot nas bo nato vodila proti mestu Gori, Stalinovemu rojstnemu kraju, kjer je še vedno na ogled njegova rojstna hiša. Postanek za fotografiranje in nato vožnja v antično mesto Uplistsikhe iz obdobja zgodnje železne dobe. Mesto na nekdanji Svilnati cesti je vklesano v kamnito pobočje hriba z bivališči, vinsko kletjo, pekarno, antičnim gledališčem in velja za enega najstarejših gruzijskih urbanih naselij. Po zaključenih ogledih povratek v hotel.

4. dan: TBILISI – SIGHNAGHI – VELISTSIKHE – KVARELI – TBILISI
Po zajtrku se bomo peljali iz Tbilisija v vzhodni, izrazito vinorodni del države v smeri Azerbajdžana. Uživali bomo ob pogledih na gore Velikega Kavkaza in doline dežele Kahetija, skozi katero so vodile karavane iz vzhodne Azije proti Sredozemlju in obratno. Obiskali bomo lepo obnovljeno mesto Sighnaghi z več kilometrov dolgim obzidjem. Pot nas bo nato vodila v vas, kjer bomo obiskali domačo vinsko klet in spoznali tradicionalno vinogradništvo in tisočletja star način izdelave vina v amforah, vkopanih v zemljo. Mimogrede, beseda vino ima izvor v gruzijski besedi “gvino”. Izkusili bomo tudi pregovorno gruzijsko gostoljubnost, saj si bomo privoščili kosilo z domačimi dobrotami. Povratek v hotel in nočitev.

5. dan: TBILISI – KAZBEGI – TBILISI
Po zajtrku prost dan za samostojno raziskovanje. Za doplačilo priporočamo izlet pod goro Kazbegi. Z džipi ali kombiji se bomo odpeljali po gorski cesti do hriba s samostanom in cerkvijo svete Trojice, ki se nahaja na 2100 m.n.v. Od tu se nam bodo 5.000 m visoke okoliške gore pokazale še bolj od blizu, pa tudi pogled v dolino nas bo vznemiril. Povratek v Tbilisi.

6. dan: TBILISI - SLOVENIJA
Odhod iz hotela, transfer na letališče ter polet proti beneškemu li drugemu bližnjemu letališču z vmesnim prestopom.