avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Običaji in tradicije južnega dela italijanskega škornja

Min št. udeležencev: 45
Država: Italija

Vstopna točka: AP NOVA GORICA
Ura vstopa: 04:30

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA – LORETO – MONTE SAN'T ANGELO – GARGANSKI POLOTOK
Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica ob 04.30 uri in nadaljevanje vožnje po avtocesti v smeri južnega dela italijanskega škornja. Vožnja ob obali Jadranskega morja v mestece Loreto, ki se ponaša z mogočno baziliko. Legenda pravi, da je v njej bivala Sveta družina. Sprehodili se bomo po trgu, kjer bomo lahko občudovali vodomet, številne palače, ki so dela slavnih italijanskih stavbenikov. Pot nas bo dalje vodila do mesteca vrh hriba Monte Sant' Angelo, s pogledom na zaliv Manfredonia. To je najstarejša evropska božja pot iz 5. stol. in je bilo stoletja eno najbolj čaščenih krščanskih svetišč v Italiji. Tu se nahaja tudi naravna jama, v kateri se je nadangel večkrat prikazal škofu. Vožnja na področje Garganskega polotoka, kjer bo sledila namestitev v hotel, večerja in nočitev.

2. DAN: MATERA - ALBEROBELLO
Zajtrk v hotelu. Vožnja v osrčje Apulije. Presenečeni boste nad lepotami pokrajine: kraški pojavi, številni vinogradi in nasadi stoletnih oljk. Obiskali bomo Matero, ki slovi po starem delu mesta z imenom "Sassi di Matera". Sassi so pradavna bivališča v naravnih jamah ali pa izklesana v skale. Navdušeni bomo nad nenavadnim kompleksom v skalo vklesanih cerkvic in belo obarvanih hišk, ki jih lahko imenujemo urbanistični čudež davnine in so na Unescovem seznamu svetovne kulturne in naravne dediščine. Z zunanjim ogledom bomo spoznali kako so živeli prebivalci mesta. Ogledali si bomo notranjost enega izmed tipičnih prebivališč „Casa Grotta” ter ogled cerkvice izklesane v steno in poslikano s freskami starimi več, kot pet stoletij. Vožnja v smeri Alberobello. Postanek bomo naredili na kmetiji, kjer bomo poskusili oljčno olje. Vožnja v Alberobello, kjer bomo v lokalni restavraciji imeli večerjo, kjer nam bodo postregli z domačimi dobrotami. Namestitev v hotel in nočitev.

3. DAN: ALBEROBELLO – OSTUNI – BARI - GARGANSKI POLOTOK
Zajtrk. Dopoldan bomo namenili zunanjemu ogledu prestolnice trulijev, mestecu Alberobello. Truliji so okrogle pritlične bele stavbe, ki segajo celo v 13.stol. in so narejene iz kamnov, njihove stožčaste strehe pa se končujejo z raznimi simboli. Mestece je zaradi izjemne arhitekture na Unescovem seznamu svetovne dediščine. Zunanji ogled mesteca ter notranjost enega največjih trulijev imenovanega „Trullo sovrano”. Poseben je predvsem, ker je zgrajen v dveh nadstropjih. Nadaljevali bomo v belo mesto Ostuni, ki velja za enega najlepših in tudi najbolj prijetnih mest Apulije. V svoji akropolski podobi  na treh vzpetinah sredi večno zelenih oljčnih nasadov, deluje resnično izjemno. Med sprehodom po mestu, si bomo ogledali središče z nenavadno arhitekturo snežno belih hiš z vrsto drobnih zanimivosti, ki naredijo to mesto zelo atraktivno. Na poti proti Garganskemu polotoku bomo postanek naredili tudi v prestolnici Apulije, v mestu Bari. Mesto je bilo v preteklosti središče bizantinske oblasti v Italiji. V starem mestnem jedru stoji mogočna bazilika sv. Nikolaja, ki so jo zgradili v 11. stol.. Namenjena je bila pokopu svetnikove posmrtne ostanke. Krajši zunanji ogled in namestitev v hotelu na Garganskem polotoku, večerja in nočitev.

4. DAN: SAN GIOVANI ROTONDO – NOVA GORICA
Zajtrk v hotelu. Dopoldan bomo namenili ogledu vasice San Giovanni Rotondo. To je danes eden najbolj obiskanih romarskih krajev v Evropi. Tu je kapucinski samostan, kjer je živel in deloval pater Pij. Prejel je stigme in na njegovo priprošnjo so se zgodila številna čudežna ozdravljenja. Popoldne se bomo podali na pot proti Sloveniji. Predviden povratek je v poznih večernih urah.