avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Gruzija in Azerbajdžan: vrata Evrope proti Orientu

Min št. udeležencev: 12
Država: Azerbajdžan - Gruzija

Vstopna točka: Letališče, Ljubljana, Nova Gorica

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. dan: Slovenija – Gruzija
Zbor potnikov na beneškem ali bližnjem letališču ter prijava na polet v Tbilisi. Po pristanku transfer v hotel in nočitev. Za doplačilo transfer na relaciji Ljubljana – Nova Gorica – letališče.

2. dan: Tbilisi
Po zajtrku se bomo podali na celodnevni ogled gruzijske prestolnice. Sprehodili se bomo po starem mestnem središču, nad katerim dominira mogočna trdnjava Narikala iz 4. stoletja, nekoč perzijska citadela, ter dalje do klifa nad reko, kjer je nastalo mesto v 5. stoletju. Videli bomo antične cerkve, perzijsko mošejo, po starih ulicah z značilnimi lesenimi balkoni pa bomo prispeli do predela s termalnimi kopališči. Iz starega dela mesta ob reki se bomo napotili do kipa matere Gruzije ter se ustavili v utrdbi. Panoramska vožnja do trga svobode, avenije Rustaveli, videli bomo tudi Ljubljansko ulico. Povratek v hotel, za doplačilo pa priporočamo značilno večerjo s folklornim programom.

3. dan: Tbilisi - Mtskheta - Gori - Uplistsikhe  
Zajtrk. Z ogledi bomo pričeli v stari prestolnici Gruzije, Mtskheta, ki je istočasno tudi pomemben verski center, saj naj bi tu hranili Jezusovo tuniko, v katero je bil odet pred križanjem. Ogled samostana Jvari, ki je na seznamu Unescove kulturne dediščine. Pot nas bo nato vodila proti mestu Gori, Stalinovemu rojstnemu kraju, kjer je še vedno na ogled njegova rojstna hiša. Postanek za fotografiranje in nato vožnja v antično mesto Uplistsikhe iz obdobja zgodnje železne dobe. Mesto na nekdanji Svilnati cesti je vklesano v kamnito pobočje hriba z bivališči, vinsko kletjo, pekarno, antičnim gledališčem in velja za enega najstarejših gruzijskih urbanih naselij. Po zaključenih ogledih povratek v hotel.

4. dan: Tbilisi - Kazbegi
Po zajtrku prost dan za samostojno raziskovanje. V primeru ustreznih vremenskih razmer, za doplačilo priporočamo izlet pod goro Kazbegi. Z džipi ali kombiji se bomo odpeljali po gorski cesti do hriba s samostanom in cerkvijo svete Trojice, ki se nahaja na 2100 m.n.v. Od tu se nam bodo 5.000 m visoke okoliške gore pokazale še bolj od blizu, pa tudi pogled v dolino nas bo vznemiril. Povratek v Tbilisi.

5. dan: Tbilisi - Sighnaghi - Velistsikhe - Kvareli - Telavi
Po zajtrku se bomo odpravili v vinorodno regijo Kakheti, ki se rasteza vzdolž rodovitnih dolin ob vznožju belih vrhov  Kavkaza. Obiskali bomo ljubko mestece Sighnaghi z značilnimi hišami s pisanimi in dekoriranimi balkoni ter izvirnim obrambnim zidovjem. Obiskovalcu se tu nudi pogled na Veliki Kavkaz in dolini Alazani. Sledi obisk samostana Bodbe iz 11. stoletja, kjer je pokopana Sv. Nino, gruzijska evangelistka iz 4 stoletja. Tu so kronali kralje Kakhetija, v času carske Rusije je bil pokrovitelj sam car Aleksander I. Z ogledi bomo nadaljevali v značilni gruzijski kleti, kateri bi lahko prisodili umeščenost že kar v etnografski muzej. Tu bomo spoznali antične tehnike pridelovanja vina v lončenih "kvevrih", ki je uvrščena na Unesco-v seznam kulturne dediščine. Ta dan nam bodo prijazni domačini postregli s čisto pravimi domačimi dobrotami. Nadaljevanje vožnje v Telavi, namestitev, večerja in nočitev.

6. dan: Telavi - Sheki - Kish
Zajtrk, prehod meje z Azerbajdžanom in vožnja v Sheki, najpomembnejši center pridelave svile v Kavkazu ter glavno mesto istoimenskega kanata od 18. do 19. stoletja. Ogledali si bomo poletno palačo kanov s čudovito dekoriranimi interjerji, ki sodi tudi med pomembnejše znamenitosti Azerbajdžana. Sledi ogled Sheki muzeja in utrdbe. Zapeljali se bomo v bližnjo vasico Kish, kjer se nahaja najstarejša Albanska cerkev v Kavkazu iz 1. stoletja n.š., spremenjena v trojezični muzej, kjer bomo lahko izvedeli več o skrivnostni kavkaški katoliški Albaniji, ki se je raztezala čez severni Azerbajdžan. Priložnost za sprehod po slikoviti vasici, nedostopni za vozila s svojo historično zasnovo in tlakovanimi uličicami. Povratek v Sheki in nočitev.

7. dan: Sheki - Diri Baba - Shamakha - Yanar Dag - Baku
Zajtrk in odhod proti Marazi ter obisk mavzoleja Diri Baba z leta 1402, zgrajen ob previsu klifa na pobudo derviša, ki je povezan s številnimi legendami. V Shamakhi si bomo ogledali mošejo Juma, prvo mošejo v Kavkazu, ki je bila prvič zgrajena leta 734 in kasneje povezana z genocidom. Pot bomo nadaljevali v Yanar Dag, gorečemu hribu in spoznali, zakaj se je Azerbajdžan imenuje tudi dežela ognja. Skozi porozen peščenjak pronica plin in na površju gori, tudi že od antike dalje, o čemer je poročal tudi Marco Polo. Namestitev v hotelu v Bakuju.

8. dan: Baku in Gobustan
Po zajtrku ogled srednjeveškega jedra mesta Bakuja, Icheri Sheher, ki uvrščen na Unescov seznam svetovne kulturne dediščine. Skozi vrata mestnega obzidja se bomo sprehodili po historičnih ulicah do karvansaraja Buhara iz 15. stoletja, kjer so bivali trgovci iz Buhare (Uzbekistan), mošej, palače Shirvanshah z leta 1411, kopališč, značilnih za polotok Absheron, stolp Gyz-Galasi iz 6. stoletja. Sledi ogled aleje mučencev in palače oljnih baronov. Tu se začne zgodba bratov Nobel in denarnih virov za podeljevanje Nobelovih nagrad, vzpona Lenina in Stalina. Nato se bomo podali v  Ateshgah na ogled Zoroastrianskega templja večnega ognja, ki ga je uporabljala hindujska skupnost, ki je predstavljala trgovce iz Indije in Pakistana, ki so trgovali z Bakujem. Obredno stavbo krasijo napisi v sanskrtu, nastanek pa se izgubi v zgodovini časa. Postanek pri utrdbi, ki je v srednjem veku del obrambnega sistema polotoka. Vožnja v Gobustan, kjer si bomo ogledali arheološki muzej in petroglife, stare deset tisoč let, ki prikazujejo vsakodnevno življenje in živalske ter rastlinske vrste obdobja, ki je bilo toplejše in bolj vlažno. Povratek v hotel in nočitev.

9. dan: Baku – Slovenija  
Zajtrk, odhod iz hotela, transfer na letališče ter polet proti beneškemu ali drugemu bližnjemu letališču z vmesnim prestopom.