avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

BOLGARIJA

BOLGARIJA - MED ČRNIM MORJEM IN RODOPI

Min št. udeležencev: 45
Država: Bolgarija

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA – NIŠ

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica ob 4:00 uri zjutraj. Možni vstopi tudi v Ajdovščini, Postojni in Ljubljani. Vožnja z vmesnimi postanki za oddih proti južni Srbiji. Najdaljši postanek bomo naredili v Nišu, tretjem največjem srbskem mestu, začasni srbski prestolnici med 1. svetovno vojno, ter prizorišču velikega srbskega upora proti Turkom, ki se je tragično končal. Tu se je rodil Konstantin Veliki, rimski cesar, ki je leta 313 izdal Milanski edikt, s katerim je bila razglašena verska svoboda v rimskem cesarstvu. Sprehodili se bomo po središču živahnega mesta in do znamenite trdnjave ter si ogledali spomenik Čele Kula. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

2. DAN: NIŠ – SOFIJA – PLOVDIV

Po zajtrku bomo pot nadaljevali proti Bolgariji in prispeli v Sofijo v opoldanskih urah. Prvotnim prebivalcem Tračanom so sledili rimski imperij, prihod Slovanov, bizantinska oblast, ter morda najpomembnejša turška 400 letna okupacija. Ogledali si bomo glavne mestne znamenitosti: rotunda  sv. Jurija, najstarejša zgradba v mestu z zanimivimi freskami, katedrala Aleksander Nevski, ki ni le največji arhitekturni biser Sofije, pač pa celotnega Balkana. Zgradili so jo v čast ruskim vojakom, ki so v letih 1877-78 padli v vojni, v kateri so Bolgarijo osvobodili izpod otomanske oblasti, Nacionalno gledališče Ivan Vazov, ki je zgrajeno v slogu nemškega klasicizma (zunanji ogled) in je poleg katedrale Aleksander Nevski najpomembnejši simbol Sofije. Po želji si bomo ogledali katerega od muzejev ali si vzeli nekaj prostega časa. Vožnja v Plovdiv. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. DAN: PLOVDIV – BACHKOVO – KAZANLAK – VELIKO TARNOVO

Po zajtrku se bomo posvetili drugem največjem bolgarskem mestu. Plovdiv je z zgodovino bogato mesto, saj je bilo pomembno središče bolgarske intelektualne elite v času narodnega prebujanja.  Iz tistega časa je ostalo največ arhitekturno posebnih hiš v katerih se izraža prebujeni duh in pogum bolgarskih ljudi.  Staro mesto je tako izjemno slikovito in zanimivo.  V središču se nahaja tudi restavriran amfiteater iz časa rimskega obdobja. Ogledali si bomo notranjost ene od hiš (doplačilo vstopnina). Sledi ogled bližnjega samostana Bachkovo, ki slovi kot drugi največji v Bolgariji, z čudovitimi freskami in kostnico. Nato se bomo odpravili proti Kazanlaku, glavnemu mestu t.i. doline vrtnic. Področje okoli Kazanlaka je poznano po proizvodnji vrtnic, poleg tega pa tudi po številnih odkritih grobiščih prvotnih Bolgarskih prebivalcev – Tračanov. Leta 2004 je bila odkrita znamenita zlata pogrebna maska, ki jo uvrščajo po pomembnosti ob bok odkritjem v Pergamonu in Egiptu. Za doplačilo ogled muzeja vrtnic, ter enega od grobišč. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

4. DAN: VELIKO TARNOVO - TRAJAN - SOFIJA

Po zajtrku si bomo ogledali nekdanjo prestolnico drugega bolgarskega kraljestva - Veliko Tarnovo, nekoč pomembnega središča med Rimom in Kostantinoplom. Z razcvetom mesta sta pričela brata Assen in Peter, ko sta v njem razglasila neodvisno Bolgarsko kraljevino - Staro mestno jedro se razsteza na treh vzpetinah, med katerimi izstopa Carevec, kjer stojijo ostanki carjeve palače in številne sakralne zgradbe. Zanimiva je tudi nakupovalna ulica Samovodska čaršija, ki leži nad reko Jantra. Ogled trdnajve Carecvec za doplačilo. Med vožnjo proti Sofiji se bomo pomudili še v kraju Trojan, kateri je ime dobil po nekdanji rimski poti t.i. Via Trajana. Največja zanimivost kraja pa je muzej posvečen ljudski umetnosti in obrti ročnih izdelkov.Ogled za doplačilo. Vožnja v Sofijo, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. DAN: SOFIJA – BEOGRAD – NOVA GORICA

Po zajtrku se bomo dpravili proti Sloveniji. Na poti postanki za oddih. Daljši postanek bomo naredili v Beogradu. Ogledali  si bomo '' belo mesto ''. Zapeljali se bomo na Dedinje, kjer boste za doplačilo lahko obiskali  spominski center Josipa Broza Tita (kompleks Hiša cvetja – doplačilo vstopnina), nadaljevali mimo stadiona Crvene Zvezde- Marakane do pravoslavno cerkve Sv. Save, ki velja za največjo na balkanu. Mimo  zgradbe Beogradjanke, skupščine Srbije, Terazij in Trga republike, bomo prišli v samo središče Beograda. Sprehodili se bomo  po glavni beograjski promenadi, ulici Kneza Mihajla, kjer je veliko lepih trgovin, galerij in kjer ob ''kafici'' lahko začutimo utrip mesta in  njegov  vrvež. Sledi vožnja proti domu, kamor prispemo v poznih nočnih urah.