avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

BERLIN IN BISERI NEKDANJE VZHODNE NEMČIJE

Min št. udeležencev: 45
Država: Nemčija

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA – LJUBLJANA -  REGENSBURG - BAYREUTH – ZWICKAU 

Odhod iz avtobusne postaje Nova Gorica ob 04:00 zjutraj in Ljubljane. Vožnja proti Avstriji in Nemčiji. Vmes postanki za oddih. Prvi daljši postanek z ogledom bomo naredili v Regensburgu. Ustanovljeno je bilo v času antike, zlato obdobje mesta pa je 12. in 13. stoletje. Trgovina po reki Donavi in most med vzhodom in zahodom prinese blaginjo v mesto. Ogled mesta, ki ga krasijo veličastne palače bogatih in pomembnih družin, cerkve, katedrala Sv. Petra, stolpi, videli bomo najstarejšo kamnito stavbo v Nemčiji, Porta Praetoria - vhodna vrata v antično rimsko vojaško oporišče, stari most Steinerne, parki. Regensburg je tudi že stoletja rezidenca najbogatejše nemške plemiške družine Thurn und Taxis, katera ima med drugim v lasti tudi grad v Devinu. Nadaljevanje do kraju Bayreuth, ki slovi po številnih glasbenih festivalih in je tesno povezano z ustvarjanjem enega največjih glasbenih genijev 19. stoletja Richardom Wagnerjem. Ogledali si bomo mestno središče: Altes Schloss, Neues Schloss, Villa Wahnfried z Wagnerjevim grobom, hiša Franza Liszta in znameniti Festspielhaus, od koder se odpira lep pogled na okolico. Nadaljevanje vožnje proti  kraju Zwickau, ki leži na področju nekdanje vzhodne Nemčije. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. DAN: CHEMNITZ – DRESDEN – SPREEWALD -  BERLIN

Po zajtrku se bomo podali v Chemnitz, do leta 1990 Karl-Marx-Stad. Panoramski ogled starega mestnega jedra nekdaj pomembnega industrijskega mesta v DDR. Ustavili se bomo ob impozantnem monumentu Karlu Marxu, ki je služil kot kulisa množičnim manifestacijam ter se sprehodili po starem mestnem jedru z vodnim gradom in stro mestno hišo. Pot bo nadaljevali v Dresden, znano tudi kot »Firence na Labi«. Sprehod po mestu, ki po uničujočem bombardiranju leta 1945, ni nikdar več zasijalo v  prvotnem blišču, počrnele stavbe so še vedno neme priče tega dogodka.O nekdanjem blišču priča staro mestno jedro: Altmarkt, Stadtschloss, Frauenkirche, Hofkirche in Semprova operna hiša so nepogrešljive znamenitosti, ki ji bomo videli. Po zaključenih ogledih se bomo podali v Spreewald, kjer se  številni rečni kanali in idilična pokrajina lepo dopolnjujeta. Spreewald je stopil pod zaščito Unesca leta 1991, kot primer edinstvene naravne kulturne krajine. Danes je zaščitenih 480 km2  mozaika njiv, travnikov, gozdov in voda. S posebnimi čolni  Khani se bomo zapeljali po idilični pokrajini, ki je pravo nasprotje vsemu urbanemu (doplačilo vstopnina). Nadaljevanje vožnje proti Berlinu. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev. 

3. DAN: BERLIN

Po zajtrku bomo nemško prestolnico lahko občudovali v vsej njeni razsežnosti, ki je nista mogli uničiti ne zavezniško bombardiranje ob koncu 2. svetovne vojne, ne zid, ki je postal simbol povojne delitve Evrope, in je med prebivalce in v srce mesta kruto zarezal. Z ogledi bomo pričeli na najbolj znani berlinski ulici, Unter den Linden.  Na zahodnem delu jo krasijo Brandenburška vrata, simbol Berlina, Staatsbiblioterk (hrani originalno Betovnovo 9 simfonijo), Humboldova univerza, na kateri sta študirala Marx in Engels,  Bebelplatz kjer obeležje spominja da so tu nacisti leta 1933 izvedli Buchverbrennung (požig knjig), Staatsoper (opera) v Palladijevem slogu, Berliner Dom (katedrala) z 90 sarkofagi plemičev Hohenzollern. Nadaljevali bomo mimo mestne hiše do trga Aleksanderplatz, ki je ime dobil ob obisku ruskega carja v začetku 19.st, po vojni pa so ga v 60' letih rekonstruirali po vzoru arhitekture v nekdanji vzhodni Nemčiji. Največji simbol trga je danes televizijski stolp, iz katerega se nam ponuja čudovit razgled na mesto V nadaljevanju se bomo zapeljali do ostankov berlinskega zidu s Checkpoint Charlijem, ki je danes spremenjen v muzej. Vožnja v hotel in nočitev

4. DAN: BERLIN – LEIPZIG - WEIMAR

Po zajtrku bomo z ogledi nadaljevali v zahodnem Berlinu. Podali se bomo na avenijo Kurfürstendamm, nekdanjim simbolom blagostanja, zgrajeno po vzoru pariških Elizejskih poljan po zmagi . Nato nas bo pot vodila do Kaiser-Wilhelm-Gedächtniskirche (porušenega zvonika), ter dalje proti Evropa centru danes spominu na zahodni del mesta, simbola potrošniške družbe zgrajenega po vzoru New Yorškega Rockfelerjevega centra, Čas za kavo v KaDeWe, emblemom ekonomske moči Zahodne Nemčije napram ekonomsko revnemu vzhodu. Pot nas bo nato vodila v Leipzig. Mesto je poznano po univerzi, kjer se je Martin Luther strastno prepiral s svojimi nasprotniki. V cerkvi Sv. Tomaža je Johann Sebastian Bach delal kot kantor in dirigent, tukaj pa se je rodil tudi Richard Wagner. Panoramski sprehod po starem mestnem jedru. Da bi tudi mi začutili duh najučinkovitejše in represivne obveščevalne agencije DDR s katerim je bila prežeta družba, bomo obiskali nekdanjo originalno pisarno, videli celico za pridržanje, prisluškovalna sredstva, vse predstavljeno v sklopu muzeja. Vožnja v okolico Weimarja, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. DAN: WEIMAR - ERFURT– LJUBLJANA – NOVA GORICA

Po zajtrku sledi zunanji ogled mesta Weimar, kamor se je pred 300 leti preselil Johann Sebastian Bach in v mestu preživel devet zelo plodnih let, saj je v tem času napisal tri četrtine vseh svojih orgelskih del, ime najbolj znanega nemškega književnika Johanna Wolfganga von Goetheja priča o sijajnosti Weimarske klasične dobe, skladatelj Franz Liszt je bil nekaj let vodil dvorne glasbenike. Ogledali si bomo: park ob reki Ilm, Burgplatz, Nemško nacionalno gledališče (zunanji ogled). Sledi vžnja v nadvse zanimiv Erfurt, ki se nahaja na križišču nekdaj pomembnih evropskih in nemških trgovskih poti, Martin Luter ga je poimenoval mesto stolpov zaradi številnih zvonikov in stolpov. Sprehodili se bomo po sugestivnem srednjeveškem delu mesta z najdaljšim poseljenim mostom in najstarejšo nepoškodovano sinagogo v Evropi, utrdbo Petersberg. Po ogledu mestnih znamenitosti se bomo podali proti Sloveniji, kamor bomo predvidoma prispeli v nočnih urah.