avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Najlepši slapovi NP Una in bosanske piramide

Min št. udeležencev: 45
Država: Bosna in Hercegovina

Vstopna točka: AP Nova Gorica, AP Ajdovščina, AP Postojna

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. dan: NOVA GORICA – BIHAČ – NACIONALNI PARK UNA – DRVAR – BOSANSKI PETROVAC
Odhod v 04:30 uri iz Nove Gorice, vožnja v Bihać in ogled mestnih znamenitosti. Ustavili se bomo ob Fetehiji, edini evropski džamiji, zgrajeni v gotskem  slogu, kamnitem mavzoleju kameno turbe, kapetanovi kuli ter spoznali legendo, kako se je tu madžarski kralj rešil pred tatarskimi konjeniki. Pogledali bomo, kako izgleda muslimansko pokopališče. Pot nas bo nato vodila v NP Una, kjer se bomo z lokalnim vozilom podali na ogled slikovitih slapov Štrbački buk. Sledi postanek v Kulen Vakuf, in sprehod po starem mestecu do džamije, katere značilnost so delavnice pod molitvenim prostorom. Ogled tkalske delavnice in nato nadaljevanje vožnje do naselja  Martin Brod, kjer si bomo lahko ogledali več kot dvesto let stare naravne pralne stroje. Nadaljevanje poti proti Drvarju in obisk Titove pečine ter obnovljene lesene hišice, videli bo lahko tudi njegovo uniformo. V sklopu muzeja si bomo ogledali še etnološko zbirko, ki nam nudi vpogled v tradicionalno življenje, opravila in noše. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2. dan: JAJCE – VODENICE – TRAVNIK – VISOKO
Po zajtrku se bomo podali v Jajce, postanek ob 21 metrov visokem slapu reke Plive, ki sodi med 12 najlepših na svetu in je pravi zaščitni znak slikovitega mesta, kot ga poznamo iz razglednic. Obiskali bomo muzej, kjer se je odvijalo drugo zasedanje AVNOJ-a (doplačilo vstopnine na mestu samem) in se sprehodili po starem mestu s hišami v staro bosanskem slogu. Na griču nad mestom stoji impozantna srednjeveška trdnjava, pod njo pa hiše grajene v staro bosanskem slogu.  Sledi fakultativni ogled katakomb. Pot bomo nadaljevali do slikovitih bližnjih vodenic, ki so od srednjega veka služile za mlenje žita. Nato se bomo podali v Travnik, mesto ki ga imenujejo tudi evropski Istanbul. Tu so sultanovi predstavniki za Bosno imeli sedež več kot 150 let. V času otomanskega cesarstva so mesto utrdili, zgradili šole in uredili vodni sistem, od tu so načrtovali vojaško osvajanje severozahodne Evrope. Med sprehodom bomo lahko začutili utrip orienta, ki ga je Nobelov nagrajenec Ivo Andrič opisal v Travniški kroniki. Za doplačilo vstopnine ogled njegove rojstne hiše, jer bomo lahko spoznali tradicionalen način življenja bosanskih družin s konca 19 stoletja. Sprehodili se bomo še do turbete, slikovite Šarene džamije, in modre vode. Nad mestom pa kraljuje mogočen stari grad, nekdanja otomanska utrdba. Vožnja v hotel v okolici Visokega, večerja in nočitev.

3. dan: VISOKO – ZAVIDOVIČI –  NOVA GORICA    
Po zajtrku se bomo podali v dolino piramid v Visokem, kjer se domnevno nahajajo najstarejše piramide, ki so še vedno prekrite z nanosi zemlje in vegetacije. Stopili bomo v tunel Ravne (doplačilo), ki je eden izmed številnih, ki vodi pod piramide, izvedeli bomo zanimivosti o magnetnih poljih in megalitih, ki so tu prisotni. V okolici so našli tudi številne ostanke keramičnih predmetov. Po ogledih se bomo napotili proti kraju Zavidovići, ki je znan po številnih kamnitih kroglah, ki so na svetovnem merilu prava posebnost. V bližnji vasi Grab se bomo z lokalnim vodnikom podali na lokacijo, kjer so jih odkrili preko dvajset in spoznali posebnosti ter lokalne legende. Sledi čas za kosilo z bosanskimi specialitetami ter povratek proti domu.