avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Gradovi Južne Češke in Praga

Min št. udeležencev: 45
Država: Češka

Vstopna točka: AP Nova Gorica
Ura vstopa: 03:00

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA – ČEŠKY KRUMLOV – HLUBOKA – PRAGA
Odhod iz Nove Gorice ob 03:00 zjutraj. Prvi daljši postanek z ogledom bomo imeli v enem  najslikovitejših mest, ki je na seznamu UNESCO, v Češkem Krumlovu. Mesto ima izjemno lego na meandru Vltave in je zaradi izvirno ohranjenega mestnega jedra pod zaščito UNESC-a. Že sam sprehod po mestu je lepo doživetje.  Na strmi skali nad mestom pa kraljuje mogočen grajski kompleks, drugi največji na češkem. Vsi ogledi so zunanji. Sledi vožnja v Hluboko nad Vltavo in ogled istoimenskega gradu. Prvotni grad je iz druge polovice 13. stoletja, današnjo podobo pa je dobil v letih 1841–71 v novogotskem windsorskem stilu. Izredno bogastvo notranje opreme preseneti vsakega obiskovalca: tapiserije, pohištvo, porcelan, slike in ostale dragocenosti. Vse to obdajajo bogate rezbarije, delo domačih mojstrov – rezbarjev, ki so za to porabili 20 let. Vožnja v Prago, namestitev v hotelu in nočitev.

2. DAN: PRAGA
Po zajtrku si bomo ogledali češko prestolnico. Praga je bila skozi stoletja prizorišče številnih pomembnih dogodkov: tu se je začela prva evropska reformacija z Janom Husom na čelu, pred tem je bila nekaj časa prestolnica Svetega Rimskega cesarstva, tu je zrasla najstarejša univerza v srednji Evropi. Dopoldan bomo namenili ogledu grajskega kompleksa Hradčany, ki predstavlja ponos Prage in kjer bomo videli delo Plečnika. Posebno pozornost bomo namenili tudi čudoviti katedrali Sv. Vita in se sprehodili po Zlati ulici. Popoldan bomo obiskali samostan Strahov (fakultativno odplačilo ob prijavi), kjer bomo spoznali zanimivosti samostanske knjižnice. Nadaljevali bomo čez Karlov most v stari del mesta in si ogledali rotovž  z znamenito astrološko uro, Tynsko cerkev ter spomenik Janu Husu. Sledila bo večerja v eni izmed pivnic (fakultativno za doplačilo ob prijavi), vožnja do hotela in nočitev.

3. DAN: PRAGA – KUTNA  HORA – NOVA GORICA
Po zajtrku si bomo ogledali judovski predel mesta; v Pragi namreč živi najstarejša in najštevilčnejša judovska skupnost v Evropi. Vsi ogledi so zunanji. V kolikor bo možnost ogled Sinagoge in pokopališča (doplačilo na licu mesta). Preden bomo zapustili Prago bomo postanek naredili še pri Plečnikovi cerkvi sv. Srca Jezusovega. Sledila bo vožnja v Kutno horo. Ker so bili v bližini  rudniki srebra, so tu že v 10. stol kovali srebrn denar. Bogastvo mesta v srednjem veku se kaže v številnih izjemnih stavbah in cerkvah. Za doplačilo (v kolikor bo možno) možnost ogleda čudovite gotske cerkve Svete Barbare in impozantno kapelico zgrajeno v 14. stoletju, ki je nekaj posebnega v svetovnem merilu, saj je notranja dekoracija narejena iz človeških kosti (križ, lestenec, grb Schwarzenbergov). Nadaljevanje poti proti domu, kamor prispemo v poznih nočnih - jutranjih urah.