avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

korzika in sardegna

KORZIKA IN SARDINIJA

Min št. udeležencev: 45
Država: Francija

Vstopna točka: Nova Gorica

Status aranžmaja: Potrjen

Zahteva za dodatne informacije

1 DAN : NOVA GORICA – MILANO - SAVONA

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica v jutranjih urah. Vožnja z vmesnimi postanki za oddih proti prestolnici Lombardije. Po prihodu v Milano si bomo najprej ogledali znamenito katedralo, ki so jo začeli graditi leta 1386 in je prava mojstrovina gotike (zunanji ogled).Gre za največjo stavba v gotskem stilu južno od Alp, saj lahko na površini 11.700 kvadratnih metrov sprejme 40.000 ljudi. Fasado krasi okrog 2300 marmornih kipov in 108 metrov visok zvonik. V neposredni bližini je tudi priljubljena galerija Vittorio Emanuele, skozi katero se bomo sprehodili do znane operne hiše Scala (zunanji ogled). Nadaljevanje vožnje v Savono, vkrcanje na trajekt in razporeditev po kabinah. Nočna plovba.

2 DAN : BASTIA – CORTE -  AJACCIO

Jutranji prihod v Bastio, največje korziško pristanišče na severu otoka. Krajši ogled obmorskega mesta. Ker je bilo v času italijanske fašistične okupacije najprej na Sardinijo in kasneje na Korziko izgnanih več tisoč primorskih mož in fantov bomo v Bastiji obiskali tudi del pokopališča, kjer so urejeni grobovi nekaterih umrlih vojakov t.i. slovanskih čet. Vožnja v notranjost otoka proti starodavni prestolnici Corte, mestecu na vzpetini, znotraj naravnega regijskega parka.  Ogled zanimivega starega jedra. Čas bo tudi za kavico in uživanje v čudovitih razgledih. Skozi slikovito pokrajino bomo nato prispeli do glavnega mesta Korzike. Ajaccio so od 14.st. dalje naseljevali predvsem Genovežani in si skušali dominirati jug otoka. Ajaccio so od 14.st. dalje naseljevali predvsem Genovežani in si skušali dominirati jug otoka. V 16.st. so otok dokončno zavzeli Francozi in predvsem pod Napoleonom je mesto doživelo razcvet. Sprehod do rojstne hiše Napoleona Bonaparte (vstopnina doplačilo), njegovega spomenika, katedrale. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3 DAN : AJACCIO – FILITOSA - SARTENE – BONIFACIO – S.TERESA DI GALLURA

Po zajtrku se bomo najprej podali do kraja Filitosa (vstopnina doplačilo), kjer bomo spoznali začetke korziške zgodovine, od neolitskih časov do Rimljanov. Gre za najpomembnejše arheološko najdišče na otoku. Ogled ostankov prazgodovinskih stavb in skrivnostnih menhirjev.Pot bomo nadaljevali v Sartene, srednjeveško mestece, ki ga nekateri označujejo za najbolj korziškega med korziškimi. Spoznali bomo zanimivosti mesta. Zgodovina kraja sega v srednji vek. Sledi še vožnja do Bonifacia, ki nas bo očaral s svojo lego na strmih in visokih previsnih stenah. Od tu v lepem vremenu lahko uzremo sosednjo Sardinijo. Sprehodili se bomo po ozkih uličicah in opazovali slikovite hiše, ter vrvež. Nekaj prostega časa za nakup spominkov. Sledi vkrcanje na trajekt in plovba proti Sardiniji. Po pristanku na Sardiniji, vožnja v hotel, večerja in nočitev.

4 DAN: CASTELSARDO –– SANTISSIMA TRINITA DI SACARGIA – ALGHERO - CAGLIARI

Po zajtrku se bomo odpravili proti morda najslikovitejšemu otoškemu mestecu Castelsardo.  Na vzpetin nad morjem se dviga naselje, na samem vrhu pa dominira grad.  Naselje je zaradi strateške pozicije večkrat menjalo gospodarje, tako Genovežane, kot Aragonce in posledično tudi svoje ime. Fakultativno in proti doplačilu predlagamo ogled gradu in muzej domačih obrti. Nadaljevali bomo proti Sassariju, v bližini katerega se nahaja najlepši primerek romanske cerkvene arhitekture na Sardiniji. Santisssima Trinita di Saccargia je bila postavljena za časa, ko je bilo to območje pod nadzorom Pise.  Po ogledu se bomo odpravili proti zahodni obali, v  Alghero.  Mesto velja za najbolj španskega na celem otoku, saj se je katalonski vpliv od časov, ko so ga zasedali Aragonci, ohranil do današnjih dni. Prav tako ima Alghero izjemno lepo ohranjeno mestno jedro, obdano z obzidjem in obrambnimi stolpi. Najbolj izstopata  portal katedrale  in cerkev Sv. Frančiška. Sprehodili se bomo po mestu in si ogledali znamenitosti. Vožnja proti Cagliariju. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5 DAN: CAGLIARI - BARUMINI – GOLFO ARANCI

Po zajtrku si bomo ogledali otoško prestolnico Cagliari, ki je eno najstarejših mest na Sardiniji. Mestu so zaporedoma gospodovali Feničani, Rimljani, Bizantinci, Aragonci in Savojci. Mestno središče je prepredeno z ozkimi ulicami, palačami ter cerkvami, ki so v 18. stoletju dobile baročno podobo. Osrednji arhitekturni spomenik mesta je romanska stolnica Santa Maria di Castello, ki je pozidana v slogu pisanske romanike. Notranjščina katedrale nas bo presenetila z bogato baročno opremo in nekaterimi spomeniki iz starejših obdobij, med katerimi izstopa sijajna prižnica iz 12. Stoletja. Nato sebomo podali v notranjščino otoka do mesta Barumini, kjer si bomo poleg nenavadno oblikovanega hriba Las Plassas za doplačilo ogledali sloviti kompleks Su Nuraxi, ki predstavlja največje področje nuragov na otoku.Trdnjava, ki je središče kompleksa, je nastala okoli leta 1.200 pred Kr., ostali nuragi so bili dodani pozneje. Po ogledu vožnja proti Golfo Aranci. V kolikor bo čas dopuščal  bomo naredili postanek še v Olbiji. Vkrcanje na trajekt, namestitev v kabinah in nočna  plovba

6 DAN: LIVORNO – PISA – NOVA GORICA

Po jutranjem pristanku v Livornu bomo dan bomo namenili ogledu Pise, ki je eno najlepših in najpomembnejših toskanskih mest. V Pisi je začel svoj študij in znanstveno delo Galileo Galilei. Daljši postanek bo namenjen ogledu (za doplačilo) prelepega romanskega mesta z znamenitimi spomeniki na Piazza del  Duomo, ki ga imenujejo tudi Trg čudes s poševnim stolpom, ki se je zaradi peščenih temeljev začel nagibati skoraj od prvega dne, ko so ga začeli graditi (l. 1173). Po želji možen postanek še v Pistoi, ki bo v letu 2017 nosila naziv italijanske prestolnice kulture. Sledi vožnja proti domu.