avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

JUŽNA ČEŠKA - MORAVSKA

Moravska - Biseri južne Češke

Min št. udeležencev: 45

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN:  NOVA GORICA – LEDNICE – BRNO
Odhod v jutranjih urah iz Nove Gorice in vožnja s postanki mimo Dunaja proti južni Moravski do Lednic. Obsežen grajski kompleks Lednice, ki ga sicer sestavljata dva gradova, slovi kot eden najlepših evropskih gradov v angleškem neo-gotskem slogu obdan z več kot 200km2 parka z redkimi drevesnimi vrstami, kar ga uvršča na Unescov seznam kulturne dediščine. Za doplačilo vstopnine ogled gradu Lednice. Nadaljevanje poti v bližnji Brno in ogled starega mestnega jedra. Ustavili se bomo na Trgu svobode z najlepšo renesančno hišo v mestu in najstarejšem mestnem trgu z zanimivo astronomsko uro, ogledali si bomo mestno hišo iz 13 stoletja z »zmajem«, postanek pri kripti kapučinov z mumijami, se podali do katedrale Sv. Petra in Pavla. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2. DAN:  BRNO - OLOMOUC – KROMEŘIŽ – SLAVKOV – BRNO
Po zajtrku se bomo napotili  v Olomouc, ki slovi kot eno najlepših mest na Češkem. Ogledali si bomo mestno jedro s pisanimi pročelji, renesančno mestno hišo in baročnim stebrom sv. Trojice, ki je Unescovovem seznamu kulturne dediščine ter katedralo z najvišjim zvonikom na češkem. Postanek ob obrambnem zidu mesta ob botaničnem parku ter nadaljevanje poti v bližnji Kromeřiž, kamor se je med oktobrsko revolucijo v Habsburški monarhiji leta 1848 preselil dunajski parlament. Zunanji ogled baročnega  gradu, nekdanje poletne rezidence olomuških škofov, ki danes spada v dediščino Unesca. Poleg enkratno urejenega glavnega trga v mestu si bomo za doplačilo ogledali tudi edinstveni baročni cvetlični vrt Kvetna zahrada. Sledi vožnja do Slavkova, kjer je bila 2.12.1805 znamenita bitka treh cesarjev z Napoleonovo zmago. Ogled  spominskega obeležja ter nato povratek v hotel. Večerja in nočitev.

3. DAN: BRNO – TELČ –ZNOJMO – LJUBLJANA - NOVA GORICA  
Zajtrk in nadaljevanje poti v Telč, obdanega z jezerci in slikovitim trgom, ki sodi med najlepše v Evropi. Slikoviti trg se zaključi z gradom, zaradi svoje izjemne ohranjenosti uvrščen na Unescov seznam kulturne dediščine. Sledi vožnja proti meji z Avstrijo in postanek v historičnem mestu Znojmo, ki se nahaja v središču največjega češkega vinorodnega področja. Ogledali si bomo staro mesto renesančnega izgleda z obrambnim zidovjem, rotundo iz 11 stoletja z najstarejšimi češkimi freskami, v nekdanjem samostanskem kompleksu pa si bomo ogledali muzej vinarstva in obsežno vinsko klet z degustacijo vina. Vsak obiskovalec tudi prejme drobno pozornost v spomin na obisk. Po zaključenih ogledih vožnja proti domu.