avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Sardinija

Min št. udeležencev: 45
Država: Italija

Vstopna točka: Nova Gorica

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1 DAN:  NOVA GORICA – BOLOGNA – LIVORNO

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica v jutranjih urah. Vožnja mimo nekdanjega mejnega prehoda Vrtojba, ter dalje po avtocesti mimo Benetk proti Bologni. Tu bomo naredili daljši postanek in si ogledali mestno jedro mesta Bologne. Zunanji ogled bazilike Sv. Petronija, v kateri se nahaja astronomska ura, trga Piazza Maggiore s komunalno palačo, palačo kralja Enza in Neptunovim vodnjakom. V neposredni bližini se nahajata tudi viseča stolpa Asinelli in Garisenda, ki sta simbol mesta in gotska palača Pallazo della Mercanzia. Nadaljevanje vožnje proti Livornu. Zvečer vkrcanje na trajekt in nastanitev v kabinah ter nočna plovba proti Sardiniji.

2 DAN: COSTA SMERALDA – CASTELSARDO- ALGHERO

Po jutranjem pristanku in izkrcanju se bomo najprej zapeljali proti severu otoka, po znameniti Costi Smeraldi, do Porta Cerva, simbola mondenega turizma na Sardiniji. Krajši sprehod in nadaljevanje proti mestecu Palau in rtu Capo d' Orso, kjer si bomo ogledali kako je narava zanimivo izoblikovala obalno skalovje. Od tu se odpira tudi lep pogled na arhipelag otočja La Maddalena. Nadaljevanje vožnje proti morda najslikovitejšemu otoškemu mestecu Castelsardo.  Na vzpetin nad morjem se dviga naselje, na samem vrhu pa dominira grad.  Naselje je zaradi strateške pozicije večkrat menjalo gospodarje, tako Genovežane, kot Aragonce in posledično tudi svoje ime. Fakultativno in proti doplačilu predlagamo ogled gradu in muzej domačih obrti. Po ogledu se bomo odpravili proti zahodni obali, v  Alghero.  Mesto velja za najbolj španskega na celem otoku, saj se je katalonski vpliv od časov, ko so ga zasedali Aragonci, ohranil do današnjih dni. Prav tako ima Alghero izjemno lepo ohranjeno mestno jedro, obdano z obzidjem in obrambnimi stolpi. Najbolj izstopata  portal katedrale  in cerkev Sv. Frančiška.  Sprehodili se bomo po mestu in si ogledali znamenitosti. Sledi vožnja v hotel večerja in namestitev.

3 DAN: ALGHERO – BOSA – THARROS – ORISTANO - CAGLIARI

Po zajtrku se bomo po zahodni strani otoka spuščali proti jugu. Krajši postanek bomo naredili v mestecu Bosa, kjer ob reki Temo, stojijo nekdanje obrtniške in gosposke hiše, ki dajejo mestu svoj čar. Z našim naslednjim ogledom se bomo vrnili v preteklost, se podali na polotok Sinis, in si  ogledali (doplačilo vstopnina) ostanke feničanskega  mesta Tharros. Feničani so bili med prvimi osvajalci otoka, Tharros pa je bil pomembno in cvetoče trgovsko središče. Nadaljevanje vožnje proti Oristnau in območju, kjer pridelujejo najbolj znano sardsko vino. Ustavili se bomo v eni izmed kleti, si jo za doplačilo ogledali, poiskusili žlahtno kapljico in  nekatere značilne sardske dobrote.  Ustavili se bomo še v Oristanu, mestu, ki je bilo pomembno središče boja proti Aragonski nadvladi, in v katerem stoji spomenik Eleonore d' Arborea, ki predstavlja simbol le-tega. Vožnja proti Cagliariju. Nastanitev v hotelu, večerja in nastanitev.

4 DAN: CAGLIARI - BARUMINI – GOLFO ARANCI

Po zajtrku si bomo ogledali otoško prestolnico Cagliari, ki je eno najstarejših mest na Sardiniji. Mestu so zaporedoma gospodovali Feničani, Rimljani, Bizantinci, Aragonci in Savojci. Mestno središče je prepredeno z ozkimi ulicami, palačami ter cerkvami, ki so v 18. stoletju dobile baročno podobo. Osrednji arhitekturni spomenik mesta je romanska stolnica Santa Maria di Castello, ki je pozidana v slogu pisanske romanike. Notranjščina katedrale nas bo presenetila z bogato baročno opremo in nekaterimi spomeniki iz starejših obdobij, med katerimi izstopa sijajna prižnica iz 12. Stoletja. Nato se bomo podali v notranjščino otoka do mesta Barumini, kjer si bomo poleg nenavadno oblikovanega hriba Las Plassas za doplačilo ogledali sloviti kompleks Su Nuraxi, ki predstavlja največje področje nuragov na otoku.Trdnjava, ki je središče kompleksa, je nastala okoli leta 1.200 pred Kr., ostali nuragi so bili dodani pozneje. Po ogledu vožnja proti Golfo Aranci, vkrcanje na trajekt, namestitev v kabinah in nočna  plovba.

5 DAN: LIVORNO – PISA - NOVA GORICA

Po jutranjem pristanku v Livornu bomo dan bomo namenili ogledu Pise, ki je eno najlepših in najpomembnejših toskanskih mest. V Pisi je začel svoj študij in znanstveno delo Galileo Galilei. Daljši postanek bo namenjen ogledu (za doplačilo) prelepega romanskega mesta z znamenitimi spomeniki naPiazza del  Duomo, ki ga imenujejo tudi Trg čudes s poševnim stolpom, ki se je zaradi peščenih temeljev začel nagibati skoraj od prvega dne, ko so ga začeli graditi (l. 1173). Sledi vožnja proti domu.