avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Skandinavske prestolnice

Min št. udeležencev: 40
Država: Danska - Finska - Švedska

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: SLOVENIJA - LJUBLJANA - BAMBERG - KASSEL - HAMBURG
Odhod v zelo zgodnjih jutranjih urah  in vožnja z vmesnimi postanki za oddih proti Bambergu, ki je na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine. Ljubko baročno mestno središče na sedmih gričih očara obiskovalca s številnimi kanali in mostovi. Sprehod do stare mestne mestne hiše na reki, med dvema mostovoma, stolnice sv. Petra, ki v svoji notranjosti skriva znamenitega Bamberškega jezdeca, nove rezidence in starega dvora. Tu je še idilična ribiška četrt , imenovana „male benetke”. Nadaljevanje poti proti mestu Kassel, ki je tesno povezana z delom bratov Grimm. Ogled mestnih znamenitosti in baročnega parka  Wilhelmshöhe, ki je na Unescovem seznamu kulturne dediščine. Nadaljevanje poti proti Hamburgu. Nočitev v okolici mesta.

2. DAN: KOPENHAGEN - MALMO
Po zajtrku vožnja do otoka Fehmarn, kjer se bomo vkrcali na trajekt proti Kraljevini Danski. Krajša vožnja do Kopenhagna in panoramski ogled mestnih znamenitosti. Ogledali si bomo staro pristanišče Nhyaven, popularni kip male morske deklice. Pot nas bo vodila do palače Christiansborg, kraljičine rezidence Amalienborg, rotovškega trga z mestno hišo. Sledi prečkanje slikovitega mostu Oresund proti tretjemu največjemu mestu Švedske, Malmo. Nočitev v hotelu.

3. DAN: MALMO – STOCKHOLM
Zajtrk in ogled ljubkega in značilnega mestnega središča Malma z zanimivo staro lekarno iz leta 1571, gradom, opečnato cerkvico Sv. Petri v gotskem slogu ter številnimi srednjeveškimi hišami. Na poti proti prestolnici postanek v ljubkem mestecu Granna, ki je znano po ročni izdelavi izdelavi značilnih švedskih bombonov polkagris. prihod v prestolnico in panoramski ogled, vkrcanje na ladjo in nočna plovba proti Finski.

4. DAN: TURKU - HELSINKI - TURKU
Zajtrk in izkrcanje ter vožnja v Helsinke. Sledi avtobusni panoramski ogled mestnih znamenitosti finske prestolnice. Videli bomo dvorano Finlandia, ki jo turisti občudujejo, arhitekti pa preučujejo, postanek na Senatnem trgu s tremi belimi palačami; univerzo, vladno palačo in stolnico, ogledali si bomo cerkev Temppeliaukio zgrajeno v skali, ki je prava arhitekturna posebnost, Sibeliusov spomenik. Po ogledu vožnja v Turku in vkrcanje na trajekt in plovba na Švedsko.

5. DAN: STOCKHOLM - CHARLOTTENBERG/VÄRMLAND
Po zajtrku izkrcanje in ogled Stockholma, zgrajen na 14 otokih in povezan s 57 mostovi. Mesto odlikuje ohranjeno srednjeveško mestno središče z ozkimu ulicami, Gamla Stan, videli bomo kraljevo palačo, mestno hišo, palačo, kjer se odvija podelitev Nobelovih nagrad. Možnost ogleda muzeja Vasa, edine izvirne vojne ladje iz 17. stoletja. Kar 95% je originalno ohranjene z bogato okrasitvijo. Potonila je ob prvi plovbi, z morskega dna pa so jo rešili 333 let kasneje, obnavljali pa domala 50 let. Po zaključenih ogledih vožnja v Charlottenberg/Värmland, večerja in nastanitev v hotelu.

6. DAN: CHARLOTTENBERG/VÄRMLAND - OSLO
Po zajtrku nas bo pot vodila v norveško prestolnico Oslo, kamor bomo prispeli dopoldan in panoramski ogled mestnih znamenitosti. Ogledali si bomo Vigelandov park skulptur, se ustavili ob strdnjeveški utrdbi Akershus, se zapeljali do kraljeve palače, mestne hiše. Zvečer se bomo vkrcali na trajekt za Dansko, namestitev po kabinah ter nočna plovba na Dansko.

7. DAN: FREDERIKSHAVN – AARHUS – JELLING – LUEBECK
Zajtrk in izkrcanje v jutranjih urah in vožnja v Aarhus, drugo največje dansko mesto in evropska kulturna prestolnica v letu 2017. Ogled sodobnega mesta z arhitekturo v obliki ledenih gora in starega mestnega jedra, t.i. latinsko četrt.  Nadaljevanje poti v Jelling v osrednjem Jutlandu. Tu se nahaja eno izmed najpomembnejših evropskih vikinških znamenitosti in je zaradi pomemnbosti na Unescovem seznamu svetoivne kulturne dediščine. Ogledali si bomo vikinški kraljevi spomenik-velike kamne, popisane z runami. Cerkvica iz leta 1100 je priča prehoda vikingov iz poganske v krščansko vero, tu se nahajajo še gomile. Nadaljevanje poti proti Nemčiji, nastanitev v okolici Luebecka, čas za večerjo večerjo in nočitev.

8. DAN: LUEBECK – SLOVENIJA
Po zajtrku ogled starega mestnega središča Lübecka, nekdanje prestolnice lige hanzeatskih mest, ki je imela monopol trgovine na Baltiku. Zunanji ogled ene izmed najlepših nemških mestnih hiš, mestnih vrat Holtentor, ki so ena najbolj poznanih nemških zgradb v svetu, bolnišnice iz leta 1260 ter sprehod po edinstvenih srednjeveških uličicah. Po ogledu vožnja proti domu.