avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Po dolinah slovaškega pogorja Fatre in Tatre v Zakopane na Poljskem

Min št. udeležencev: 45
Država: Poljska - Slovaška

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1.dan: SLOVENIJA - BRATISLAVA - SMOLENICE - PIEŠTANY  
Odhod v jutranjih urah in vožnja mimo Dunaja v Bratislavo. Postanek za krajši ogled starega mestnega jedra s časom za kosilo. Nato nas bo pot vodila mimo Trnave do gradu Smolenice, kjer se konča 60 km dolga “vinska cesta na Malih Karpatih”. Srednjeveški grad so temeljito preuredili v baročni stil grofje Palffy, sedaj je v njem sedež Slovaške akademije za znanost, v njem pa organizirajo tudi pokušine odličnih vin s tega vinorodnega okoliša. Po ogledu nas bo pot vodila v  Pieštany, zdraviliško-kopališko središče s termalno in mineralno vodo, odkrito že v času rimskega cesarstva. Vodo so uporabljali od srednjega veka dalje, kraj se je posebno hitro začel razvijati v času plemiške družine Erdödy, ki so dali zgraditi prve objekte za namestitev bogatih gostov in uredili tudi zajetje termalne in mineralne vode v zdraviliško-kopališkem kompleksu. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

2.dan: BECKOV - TRENČIN - TEPLICE - PODBIEL - ZAKOPANE
Po zajtrku ogled nekdanjega mogočnega gradu Beckov nad reko Vah, ki je bil pol tisočletja pomembnen mejni grad ogrskega kraljestva. Mesto Trenčin se je v rimskem času imenovalo Laugaricio, v času cesarja Marca Aurelia so tu Rimljani premagali Quade. Sprehod po baročnem centru mestu nad katerim se dviga trdnjava, ki je bila z zvezdasto oblikovanim obzidjem in stražnimi stolpi neosvojljiva celo Turkom.  Postanek v Trenčianskih Teplicah, kjer so mineralne vrelce izkoriščali za pitje že v srednjem veku. Tople vrelce pa so zajeli v kopališkem kompleksu v stilu turškega “hamama”. Vsako pomlad v mesecu juniju se v tem kraju odvija največji filmski festival na Slovaškem. Po dolini reke Orave pod Malo Fatro se bomo podali v ljubko vasico Podbiel, kjer je muzej vaške arhitekture na prostem, postanek za sprehod po naselju, nato preko meje na Poljsko v Zakopane. Sprehod po središču znanega turističnega mesta z značilno “goreljsko” arhitekturo lesenih stavb, večerja in nočitev v hotelu.

3.dan: ZAKOPANE - KEŽMAROK - NP NIZKE TATRE
Vožnja do vznožja znamenitih smučarskih skakalnic- “krokiev”, nato preko meje na Slovaško v dolino reke Poprad. Mesto Kežmarok je nastalo ob trgovski poti med Orientom in severno Evropo, nekoč je imelo kar 40 cehov in je bilo eno od najbolj razvitih mest srednjeveške Ogrske. Med številnimi mestnimi stavbami izstopa velika lesena evangeličanska cerkev, izjemna je šolska knjižnica iz 18. stoletja z ogromno knjigami. Iz tega kraja so že pred stoletji vodili obiskovalce na pobočja in vrhove Visokih Tater. Mimo mesta Poprad se bomo zapeljali v dolino pod Visokimi Tatrami, kjer je znan turistični kraj Štrbske Pleso pod najvišjo slovaško goro Gerlachovsky Štit. Popoldan vožnja v stransko Demanovsko dolino s smučarskim središčem Jasna, na tem širšem območju se vse glasi z besedo “liptovski” hradek, Štiavnica, Mikulaš, Mara (jezero), Tepla (toplice), muzej, sir.  Kar 33 km dolg sistem kraških jam, rovov in turkizno-zelenih podzemnih jezer je izjemen v evropskem merilu. Zaradi vseh naravnih znamenitosti je dolina del Narodnega parka Nizke Tatre, skozi katere se prebija reka Hron. Mimo Ružomberoka se bomo vozili pod vznožjem Velke in Male Fatre v Raječke Teplice južno od Žiline. Že pred 600 leti so tu odkrili 5 izvirov termalne vode; sedaj velja ta kraj za najbolj sodobno zdravilišče na Slovaškem. Večerja in nočitev v hotelu.

4. dan: ČIČMANY - BOJNICE - NITRA - SLOVENIJA
Ogled muzeja na prostem Čičmany, kjer je kar 140 bogato poslikanih lesenih hiš, pred 100 leti jih je popolnoma obnovil umetnik in arhitekt Dušan Jurkovič. Prebivalci se radi oblečejo v zelo bogato izvezeno narodno nošo iz belega platna. Sledi ogled gradu Bojnice, ki je bil v srednjem veku kraljevska utrdba na griču iz travertina. Družina Palffy pa ga je dala predelati v romantični grad v slogu francoskih gradov v dolini reke Loire. Izjemno slikovit na zunaj in še bolj izjemen znotraj. V bližnjem zdraviliškem parku se nahaja najstarejši živalski vrt na Slovaškem, zato ta atraktiven kompleks privablja obiskovalce vseh starosti v velikem številu. Po dolini reke Vah se bomo zapeljali še v najstarejše slovaško mesto Nitra, v 9. stoletju sedež kneza Pribina, ki je vladal tudi s Ptuja in imel svoj grad zahodno od Blatnega jezera. Povabil je znamenita brata Cirila in Metoda, da sta iz Nitre širila krščansko vero. Takrat je bilo to naselje sedež škofije, priznano od salzburških knezo-škofov. V 13. stoletju je postalo svobodno kraljevsko mesto, sestavljeno iz spodnjega in zgornjega dela, obdano z obzidjem. Povratek mimo Dunaja in Graza proti Sloveniji.