avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

pariz potovanje

PARIZ

Min št. udeležencev: 45
Država: Francija

Vstopna točka: Nova Gorica

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA – LJUBLJANA – FRANCIJA
Odhod z avtobusne postaje Nove Gorica  in iz Ljubljane v popoldanskih urah, ter vožnja mimo Munchna proti Franciji. Na poti postanki za oddih. Nočna vožnja preko Nemčije v Francijo

2. DAN: PARIZ
Dopoldanski prihod v francosko prestolnico in pričetek ogleda mesta. Pričeli bomo na skrajnem zahodu mesta in si ogledali ultra moderno četrt La Defense. Gre za enega svetovno najambicijoznejših urbanih projektov, ki predstavlja radikalno nasprotje stoletni pariški arhitekturi. Futuristične zgradbe in moderna umetnost na vsakem koraku, so vredne krajšega ogleda. Pot nas bo vodila dalje mimo Slavoloka zmage, pod katerim so zmagoslavno v zgodovini korakali tako nemški, kot zavezniški vojaki, do Eiflovega stolpa in se po želji povzpeli nanj ( doplačilo).  Nato se bomo odpravili do Hotel des Invalides, kompleksa, ki ga je ' sončni kralj' dal zgraditi, da bi v njem našli mir in počitek iztrošeni francoski vojaki. Veličastno dvorišče Cour d' Honneur je iz konca 17.st., cerkev Eglise du Dome, na katere kupoli je 12 kg čistega zlata, notranjost pa je poslikal znameniti Charles de la Fosse, je bila do leta 1889 najvišja točka Pariza. V njej je tudi okrogla kripta, ki hrani veličasten  Napoleonov sarkofag. Vožnja v hotel  in nočitev.

3. DAN: PARIZ
Po zajtrku vožnja v samo središče mesta, kjer si bomo najprej  ogledali mojstrovino gotike, katedralo Notre Dame, katere gradnja se je pričela 1163. Katedrala v kateri je bil kronan sam Napoleon skriva številne zanimivosti. Pot nas bo dalje vodila v Latinsko četrt, ki je svoje ime dobila zaradi dejstva, da so se do Francoske revolucije, tukaj študentje in profesorji pogovarjali izključno v latinščini. Bila je center visokega izobraževanja od srednjega veka dalje. V četrti se nahaja znamenita Sorbonnska univerza, katero je ustanovil Robert de Sorbonne leta 1253, nekoliko naprej pa tudi Pantheon, kjer počivajo francoski velikani, kot Voltaire, Rousseau, Zola in drugi. Zapeljali se bomo  še na Montmartre, območje, ki je z bohemskim ritmom življenja  od 19.st dalje privabljalo umetnike in pisatelje, ki so s svojo prisotnostjo in deli spremenili Montmartre v središče kreativnosti. Tukaj se nahaja tudi znameniti Moulin Rouge. Sledi še ogled romansko – bizantinske cerkve Sacre Coeur, ki so jo zgradili v čast 58.000 padlim v francosko- pruski vojni. V cerkvi je znan bizantinski mozaik Kristusa na obokanem stropu. Od tu se odpira najlepši razgled na celotno mesto. Povratek v hotel in nočitev.

4. DAN PARIZ – VERSAILLES - NEMČIJA
Po zajtrku se bomo z metrojev (doplačilo) zapeljali do dvorca Versailles (vstopnina za doplačilo).Versajska palača je še danes najbolj trajen spomenik absolutistične vladavine Ludvika XIV. Gradnja je bila Ludvikova velika strast, iz časa državljanske vojne v svojem otroštvu pa je imel tudi neprijetne spomine na Pariz. Zato je dal svojo najveličastnejšo palačo zgraditi v Versaillesu, zunaj Pariza.  Celoten kompleks je gradilo preko 35.000 delavcev.  Najzanimivejši so seveda kraljevski apartmaji, dvorana ogledal in razkošni vrtovi. Ogled. Po zaključenem ogledu nas bo pričakal avtobus in sledil bo povratek proti domu. Nočna vožnja mimo, Strasbourga in  Münchna.

5. DAN: NEMČIJA – LJUBLJANA - NOVA GORICA
Predviden prihod v Ljubljano in Novo Gorico v popoldanskih urah.