avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

NACIONALNI PARK TARA IN ŠARGANSKA OSMICA

Min št. udeležencev: 45
Država: Republika Srbija

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA - VALJEVO – PLANINA TARA

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica ob 4:00 zjutraj. Vožnja z vmesnimi postaki za oddih po nekdanji cesti ''bratstva in enotnosti'' proti Srbiji. Vmes postanki za oddih. Po prihodu v Srbijo bomo pot nadaljevali mimo Sremske Mitrovice in Šabca proti Valjevu, mestu na bregovih reke Kolubare, ki predstavlja danes enega osrednjih centrov v zahodni Srbiji. Valjevo velja za eno najstarejših srbskih mest in se prvič omenja že v 14.st. V njegovi bližnji okolici so se odvile nekatere (za Srbijo) izjemne bitke v 1. Svetovni vojni. Sprehodili se bomo po ''Tešnjaru'', stari čaršiji, ki datira še iz turških časov in je uspela ohraniti videz iz 19. st. Nato si bomo za doplačilo ogledali Muselimov konak, najstarejšo zgradbo v mestu, kjer je predstavljen prvi in drugi srbski upor proti Turkom, ter Valjevski muzej, ki velja za enega najlepših v Srbiji. Vožnja na področje Planine Tara, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. DAN:  PLANINA TARA – DRVENGRAD - ŠARGAN - VIŠEGRAD

Po zajtrku odhod proti Mokri Gori. Ogled Drvengrada, etno vasice, ki so jo zgradili na hribu Mećavnik po zamisli filmskega režiserja Emirja Kusturice za snemanje filma "Življenje je čudež". To je pravzaprav mestece iz lesa v malem, saj ima prav vse, kar imajo velika mesta: mestna vrata, cerkvico, knjižnico, galerijo, kino dvorano, slaščičarno, narodno restavracijo. Sledi vožnja z znamenito Šargansko osmico po delu ozkotirne železnice, ki je nekoč povezovala Beograd s Sarajevom in Dubrovnikom. Na tej progi je tako imenovani "Ćiro" zadnjič zasopihal leta 1974. Del proge v obliki osmice od Mokre Gore do postaje Šargan Vitasi so ponovno oživili in muzejski vlak veselo žvižga skozi številne tunele ter čez mnoge mostove  - na razdalji 15.440 m premaga višinsko razliko 300 m. Z vlaka ter na vmesnih postankih so čudoviti razgledi na prekrasno pokrajino. Nadaljevanje v Višegrad, kjer kraljuje 500 let star kamniti most z 11 loki, ki ga v svojem romanu »Na Drini ćuprija« opisuje Ivo Andrić. Most je arhitekturni biser in spada pod zaščito Unesca. V mestu se bomo sprehodili tudi skozi Kamengrad, ki je še ena od zamisli Emirja Kustorice. Vrnitev v hotel, večerja. Za doplačilo ob prijavi tipična srbska večerja s folklornim programom in trubači. Nočitev.

3.DAN: PLANINA TARA – BIJELJINA – NOVA GORICA

Zajtrk. Dopoldan bo namenjen lepotam Narodnega parka Tara, ki se razprostira na skrajnem zahodu Srbije in pokriva večino z globokimi gozdovi porasle planine Tara. Vožnja na planino do kristalno čistega jezera Zaovine, ki s svojo neokrnjeno okolico predstavlja oazo miru. Pomudili se bomo tudi na prekrasni razgledni točki na jezera Perućac, ki je nastalo z gradnjo HE Bajina Bašta, z zajezitvijo reke Drine, danes pa je zelo priljubljeno za kopalce, ribiče, izletnike, ter pri slapu rečice Vrelo. Vrnitev v Bajino Bašto, kjer bomo za slovo poiskusili ‘’klekovačo’’ najbolj prepoznavno srbsko žgano pijačo. Na povratku proti domu bomo spoznali še nenavadno slikovito muzejsko naselje Stanišići v bližini Bijeljine. Prihod domov v nočnih urah.