avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

PO MANDARINE IN ZABAVO V DOLINO NERETVE 4 DNI

Min št. udeležencev: 45
Država: Bosna in Hercegovina

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA – GOSPIČ - ŠIBENIK– NEUM

Odhod iz avtobusne postaje Nova Gorica ob 04:00 uri zjutraj (možni vstopi tudi v Ajdovščini in Postojni )ter vožnja po avtocesti z vmesnimi postanki proti Liki. V bližini Gospiča, bomo obiskali (doplačilo vstopnina) memorijalni center Nikola Tesla, posvečen velikemu izumitelju, elektro tehniku in fiziku. Nadaljevanje vožnje proti Zadru in dalje do Šibenika. Sledi ogled Šibenika: katedrale Sv. Jakova. Graditi so jo začeli 1431 in je bila posvečena leta 1555. Med mnogimi mojstri, ki so sodelovali pri gradnji je bil tudi veliki dalmatinski arhitekt Juraj Dalmatinac. Cerkev v današnji podobi je zgrajena po njegovih načrtih in velja za najmogočnejšo stavbo prehodnega sloga iz gotike v renesanso na vzhodni obali Jadrana.  Na trgu pred katedralo se nahaja spomenik Juraju Dalmatincu (kip je izdelal Meštrovič ). Tu je tudi lepa mestna loža. Nadaljevanje vožnje do hotela. Večerja in nočitev.

2. DAN: NEUM  - POČITELJ  - SLAP KRAVICE – MEDJUGORJE – MOSTAR – NEUM

Po zajtrku se bomo zapeljali v Hercegovino in si ogledali zanimivosti Počitelja. To srednjeveško mestece je pod okriljem UNESCA, saj je nedavna rekonstrukcija vrnila mestu izvirni orijentalski izgled iz časov otomanskega imperija. Pot bomo nadaljevali proti najlepšemu bosanskemu slapu, slapu Kravice, kjer bomo občudovali mojstrovino narave. Sledi vožnja proti Medjugorju. Obiskali bomo svetovno znano romarsko središče. Od prvega videnja Matere Božje je ta kraj obiskalo že več milijonov ljudi raznih krščanskih konfesij in raznih ver. Po ogledu se bomo odpravili v Mostar. Mesto se prvič omenja v 15.st, in čeprav majhno je že ležalo na obeh bregovih Neretve, ki ju je že tedaj povezoval leseni most. Na obeh bregovih so bili postavljeni stolpi, v njih pa čuvaji mostu, imenovani '' mostari '', po katerih naj bi mesto dobilo ime. Najprej se bomo seveda sprehodili preko čudovitega mostu, ki ga je zgradil v 16 st. Hajrudin učenec dvornega arhitekta Sinana. Od tu nas bo pot vodila na desni breg v značilno uličico Kujundžiluk, polno malih obrtnikov, trgovin in restavracij. Ogledali si bomo za doplačilo Koski-Mehmed pašino mošejo in Biščevičevo hišo, eno najlepših med zgradbami orientalskega sloga. Vožnja v hotel. Večerja in dalmatinska glasba za ples in zabavo. Nočitev

3 DAN: NEUM – DUBROVNIK – STON – PELJEŠAC- NEUM

Po zajtrku se bomo zapeljali proti biseru Jadrana, mestu Dubrovnik. Zasnovano je bilo  že v 7. stol., današnjo podobo pa je dobilo v 15. stol. Mesto je šlo skozi številna burna zgodovinska obdobja, največji pečat pa so v njegovi arhitekturi pustili Benečani ter pred njimi Bizantinci. Po zatonu Beneške republike je Dubrovnik za nekaj časa prišel pod upravo Napoleonovih Ilirskih provinc ter kasneje pod Habsburžane in nato v okvire nekdanje Jugoslavije. Ogledali si bomo znamenita vrata Pila, se sprehodili po Stradunu, občudovali Onorfijev vodnjak ter cerkev sv. Vlaha – zaščitnika mesta in številne druge znamenitosti. Nekaj prostega časa za samostojno uživanje v čarih Dubrovnika. Sledi vožnja v Ston. Mestece je znano predvsem po svojih solinah in gojenju školjk. Med Stonom in Malim Stonom se razteza obzidje dolgo pet kilometrov, katerega so zgradili v 15.stol. za obrambo pred udori Turkov. Za doplačilo ob prijavi se bomo zapeljali še do enega od peljeških vinarjev in poiskusili njihova vina. Povratek v hotel.  Večerja in dalmatinska glasba za ples in zabavo. Nočitev.

4. DAN: ROKAV  NERETVE:  MANDARINE– NOVA GORICA

Po zajtrku se bomo odpravili v dolino  NERETVE ali kot jo zaradi njenih rodovitnih tal imenujejo nekateri – HRVAŠKA KALIFORNIJA. Na eni od številnih plantaž sočnih in dišečih mandarin se jih bomo do sitega najedli ter jih nabrali za domov. Mandarine  pa imajo v sebi obilje vitaminov, ki so nam vsem čedalje bolj potrebni. Kolikor jih bomo nabrali, toliko jih plačamo lastniku na licu mesta! Po nekaj urah bomo že malce utrujeni, čeprav nas bodo prijazni domačini razvajali in nas postregli s pravo hercegovsko lozo in smokvami. Spremljala nas bo tudi dalmatinska glasba. Kasneje se bomo zapeljali  z njihovimi tradicionalnimi ladjicami »trupicami« po rokavu Neretve ter naredili nekaj krasnih fotografij za lep spomin. Domačini nas bodo pogostili še z okusnim kosilom (za celoten program obiranja mandarin obvezno doplačilo ob prijavi!). Povratek proti domu.