avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

ROMUNIJA

Min št. udeležencev: 45
Država: Romunija

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana, Celje

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1.  DAN: SLOVENIJA (NOVA GORICA, AJDOVŠČINA, POSTOJNA, LJUBLJANA) – TIMISOARA

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica ob 3:00 zjutraj. Možni vstopi tudi v Ajdovščini, Postojni, Ljubljani in Celju. Vožnja z vmesnimi postanki za oddih mimo Budimpešte proti Romuniji. Prihod v Timisoaro v popoldanskih urah. Ogled največjega mesta v romunskem delu Banata in hkrati najbolj evropskega in bogatega mesta v Romuniji. Nekoč enotna Banatska pokrajina pod Avstro –Ogrsko krono, je bila po I. svetovni vojni razdeljena med tri države ( Romunijo, Madžarsko in Srbijo). Posledice Habsburške vladavine se kažejo najbolj v arhitekturi. V Timisoari pa se je leta 1989 začel tudi veliki upor proti tedanjemu komunističnemu režimu, na kar opozarja postavljeno obeležje. Domačini svoje mesto še vedno radi poimenujejo, kot 'prvo svobodno romunsko mesto'. Najlepši del mesta je trg Piata Unirii, kjer si nasproti stojita katoliška in srbsko-pravoslavna cerkev, obe zgrajeni istega leta in z bogato notranjostjo. Trg obkrožajo tudi druge lepe baročne stavbe. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

2. DAN: TIMISOARA - HUNEDOARA – SIBIU

Po zajtrku vožnja proti pokrajini Transilvaniji in za doplačilo ogled gradu v Hunedoari, ki velja za največji grad v Romuniji, kjer je otroštvo preživel Matija Korvin (kralj Matjaž) in kjer naj bi bil grof Drakula 7 let zaprt. Grad je iz 14. st. in je zgrajen v gotskem slogu. Nadaljevali bomo v Sibiu in si ogledali značilno multikulturno mesto, saj so se sem v preteklosti, med Romune naseljevali nemški Saxonci, Avstrijci in Madžari. Srednjeveški Sibiu je bil gospodarsko cvetoče mesto številnih obrti ter trgovskih združenj, zato so ga obdali v obzidje z 39 stolpi in obrambnimi trdnjavami. Ogledali si bomo trge s slikovitimi pročelji stavb, glavni obrambni stolp, se sprehodili po posebnih stopnicah, ki povezujejo zgornje in spodnje mesto, si ogledali evangeličansko cerkev, v kateri so najlepše freske Transilvanije iz leta 1445 in baročne orgle, katoliško cerkev, ter most '' lažnivcev''. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3. DAN: SIBIU - BUKAREŠTA

Po zajtrku vožnja proti Bukarešti, mestu med Krpati in Donavo, kjer se prepletajo megalomanske arhitekturne stvaritve režima Nicolae  Ceausesca, elegantne neo-klasicistične  stavbe in avenije iz zlatega obdobja, ko se je Bukarešta spogledovala s Parizom. Oglede bomo predvidoma pričeli na Piata Unirii ( Trg Enotnosti), področju, ki ga je Ceausesco namenil novemu socijalističnemu centru mesta, ter v ta namen dal porušiti številne cerkve in sinagoge. Ogledali si bomo katedralo, center pravoslavne cerkve v Romuniji. Na Piata Revolutei ( srce revolucije leta 1989), bomo videli nekdanjo stavbo centralnega komiteja zveze komunistov, kjer je Ceausesesco imel svoj zadnji govor. Tu se nahaja tudi čudovita  stavba univerzitetne knjižnice, ter Ateneul Roman,ovalna, rimskemu templju podobna zgradba, ki predstavlja srce romunske klasične glasbene tradicije. Ne bomo mogli spregledati tudi Parlamenta, druge največje zgradbe na svetu. Vožnja v hotel večerja in nočitev.

4 DAN: BUKAREŠTA  - CURTEA DE ARGES – SIBIU

Po zajtrku si bomo ogledali še strogi center in cerkev Stavropoleos. Nato se bomo napotili proti kraju Curtea de Arges. Gre za staro utrjeno mesto na vstopu v gorovje Fagarasului, kjer so princi vlaške dežele dolga obdobja vzdrževali svoj dvor in spodbujali ustanovitev pravoslavnih samostanov in omogočili nastanek katoliške skupnosti. V mestu sta nekoč imela sedež tako pravoslavni metropolit kot katoliški škof. Čas si bomo vzeli za zunanji ogled izjemno zanimivega samostana. Gre za najpomembnejši spomenik srednjeveške umetnosti v tem delu Romunije, kjer se nahajata tudi grobišči prvih dveh romunskih kraljev. Nadaljevanje vožnje v Sibiu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5 DAN: SIBIU – ARAD – NOVA GORICA

Po zajtrku, vožnja v mesto Arad, ki mu zaradi izrazite habsburške arhitekture pravijo tudi “Dunaj v malem”. Mesto je pomembno kot prometno in železniško središče. Ogledali si bomo secesijsko središče mesta z zunanjostjo mestne hiše, katoliške katedrale, Srbski trg s katedralo, luteransko cerkev, vodni stolp.…...Sledi vožnja proti domu, z vmesnimi postanki za oddih.