avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

BOSANSKE PIRAMIDE S POPOTNIKOM VLADO PALJKOM

Min št. udeležencev: 45
Država: Bosna in Hercegovina

Vstopna točka: avtobusna postaja

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: TOLMIN - NOVA GORICA – KOZINA – ILIRSKA BISTRICA -  GOSPIĆ – BIHAĆ
Odhodi v zgodnjih jutranjih urah s Tolmina, Nove Gorice, Kozine in Ilirske Bistrice ter vožnja mimo Rijeke do Gospića. Sprehod po Gospiću, ter čas za kosilo v hotelu Ana (doplačilo ob prijavi). Sledil bo ogled spominskega centra Nikola Tesla v njegovem rojstnem kraju z rojstno hišo in multimedijsko predstavitvijo. Po spoznanju življenja velikega izumitelja nadaljevanje poti proti Bihaću. Nastanitev v hotelu, večerja i nočitev.

2. DAN: BIHAĆ – JAJCE – TRAVNIK – VISOKO – SARAJEVO
Po zajtrku se bomo podali v Jajce, postanek ob 21 metrov visokem slapu reke Plive, ki sodi med 12 najlepših na svetu in je pravi zaščitni znak slikovitega mesta, sprehodili se bomo po starem mestu s hišami v staro bosanskem slogu. Na griču nad mestom stoji impozantna srednjeveška trdnjava, pod njo pa hiše grajene v staro bosanskem slogu.  Sledi fakultativni ogled katakomb. Nato se bomo podali v Travnik, mesto ki ga imenujejo tudi evropski Istanbul. Tu so sultanovi predstavniki za Bosno imeli sedež več kot 150 let. V času otomanskega cesarstva so mesto utrdili, zgradili šole in uredili vodni sistem, od tu so načrtovali vojaško osvajanje severozahodne Evrope. Med sprehodom bomo lahko začutili utrip orienta, ki ga je Nobelov nagrajenec Ivo Andrič opisal v Travniški kroniki. Sprehodili se bomo še do turbete, slikovite Šarene džamije, in modre vode. Nad mestom pa kraljuje mogočen stari grad, nekdanja otomanska utrdba. Vožnja v hotel v Visoko, kjer se nahajajo  piramide, ki so še vedno prekrite z nanosi zemlje in vegetacije. Stopili bomo v tunel Ravne, ki vodi pod piramido, izvedeli bomo zanimivosti o magnetnih poljih in megalitih, ki so tu prisotni. Vožnja v Sarajevo, večerja in nočitev.

3. DAN: SARAJEVO – ILIRSKA BISTRICA – KOZINA – NOVA GORICA – TOLMIN
Po zajtrku bomo čas namenili ogledu mesta, ki je bilo sinonim za sožitje in multikulturnost in katero tudi danes tega statusa ni izgubilo. Z ogledi bomo pričeli na znameniti Baščaršiji, zgodovinskem in kulturnem središču mesa. Ogledali si bomo prvo česmo, ki jo je zgradil otomanski guverner, napotili se bomo v kazandžiluk znan po trgovini in izdelavi bakrene posode. Ustavili se bomo ob starem kervansaraju ter bazarju s šestimi kupolami, gradski Viječnici, ki je reprezentativnemu objektu iz obdobja Avstro-ogrske. V starem mestnem jedru si bomo lahko privoščili pravo turško kavo z ratlukom, videli bomo tudi kraj, kjer je Gavrilo Princip izvršil atentat na habsburškega prestolonaslednika. V popoldanskih urah se bomo napotili proti domu, prihod v Slovenijo v jutranjih poznih nočnih urah.