avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

BUKAREŠTA EXPRESS

Min št. udeležencev: 45
Država: Romunija

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana, Celje, Maribor

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. in 2. DAN:  NOVA GORICA – HUNEDOARA – SIBIU

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica ob 22:00. Nočna vožnja z vmesnimi postanki za oddih preko Slovenije in Madžarske proti Romuniji. Po prestopu meje, vožnja proti pokrajini Transilvaniji in za doplačilo ogled gradu v Hunedoari, ki velja za največji grad v Romuniji, kjer je otroštvo preživel Matija Korvin (kralj Matjaž) in kjer naj bi bil grof Drakula 7 let zaprt. Nadaljevali bomo v Sibiu si bomo ogledali značilno multikulturno mesto, saj so se sem v preteklosti, med Romune naseljevali nemški Saxonci, Avstrijci in Madžari. Srednjeveški Sibiu je bil gospodarsko cvetoče mesto številnih obrti ter trgovskih združenj, zato so ga obdali v obzidje z 39 stolpi in obrambnimi trdnjavami. Ogledali si bomo trge s slikovitimi pročelji stavb, glavni obrambni stolp, se sprehodili po posebnih stopnicah, ki povezujejo zgornje in spodnje mesto, si ogledali evangeličansko cerkev, v kateri so najlepše freske Transilvanije iz leta 1445 in baročne orgle, katoliško cerkev, ter most '' lažnivcev''. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3 DAN: SIBIU – BRASOV – BRAN – BUKAREŠTA

Po zajtrku vožnja v Brasov. Na obronkih Karpatov z bleščečo arhitekturo gotike, baroka in renesanse in številnimi kulturnozgodovinskimi spomeniki je Brasov eden od najbolj obiskanih mest Romunije. Ogledali si bomo t.i. Črno cerkev, ki velja za največjo gotsko cerkev med Dunajem in Istanbulom, ter se sprehodili po trgu Piata Sfatului, ki je med najlepšimi v državi. Nato se bomo pomudili pri slikovitem gradu, kateri je povezan z svetovno znano legendo o grofu Vladu Tepesu, bolj prepoznavnem kot okrutni grof Drakula, ki je svoje nasprotnike natikal na kole in jim pil kri. To je grad Bran. Za doplačilo se boste lahko sprehodili skozi temačne in strašljive sobane, polne nenavadnega pohištva. Vožnja proti Bukarešti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

4 DAN: BUKAREŠTA – CURTEA DE ARGES – SIBIU

Po zajtrku ogled Bukarešte, mesta med Krpati in Donavo, kjer se prepletajo megalomanske arhitekturne stvaritve režima Nicolae Ceausesca, elegantne neo-klasicistične  stavbe in avenije iz zlatega obdobja, ko se je Bukarešta spogledovala s Parizom. Oglede bomo predvidoma pričeli na Piata Unirii (Trg Enotnosti), področju, ki ga je Ceausesco namenil novemu socIjalističnemu centru mesta, ter v ta namen dal porušiti številne cerkve in sinagoge. Ogledali si bomo katedralo, center pravoslavne cerkve v Romuniji. Na Piata Revolutei (srce revolucije leta 1989), bomo videli nekdanjo stavbo centralnega komiteja zveze komunistov, kjer je Ceausesesco imel svoj zadnji govor. Tu se nahaja tudi čudovita  stavba univerzitetne knjižnice, ter Ateneul Roman,ovalna, rimskemu templju podobna zgradba, ki predstavlja srce romunske klasične glasbene tradicije. Ne bomo mogli spregledati tudi Parlamenta, druge največje zgradbe na svetu. Nato se bomo napotili proti kraju Curtea de Arges. Postanek za zunanji ogled izjemno zanimivega samostana. Gre za najpomembnejši spomenik srednjeveške umetnosti v tem delu Romunije, kjer se nahajata tudi grobišči prvih dveh romunskih kraljev. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

5. DAN: SIBIU - TIMISOARA – NOVA GORICA

Po zajtrku si bomo vzeli še čas za ogled Timisoare, največjega mesta v romunskem delu Banata in hkrati najbolj evropskega in bogatega mesta v Romuniji. Nekoč enotna Banatska pokrajina pod Avstro –Ogrsko krono, je bila po I. svetovni vojni razdeljena med tri države ( Romunijo, Madžarsko in Srbijo). Posledice Habsburške vladavine se kažejo najbolj v arhitekturi. V Timisoari pa se je leta 1989 začel tudi veliki upor proti komunističnemu režimu, na kar opozarja postavljeno obeležje. Najlepši del mesta je trg Piata Unirii, kjer si nasproti stojita katoliška in srbsko-pravoslavna cerkev, obe zgrajeni istega leta in z bogato notranjostjo. Trg obkrožajo tudi druge lepe baročne stavbe. Po ogledih sledi vožnja proti domu z vmesnimi postanki za oddih. Prihod v Novo Gorico v zgodnjih jutranjih urah naslednjega dne.