avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

LVIV IN ZAHODNA UKRAJINA

Min št. udeležencev: 45
Država: Ukrajina

Vstopna točka: Nova Gorica, Ljubljana, Celje, Maribor

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA - KRAKOW (večerja)

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica 27.4.2018 ob 00:30 zjutraj (možni dodatni vstopi: Ajdovščina, Postojna, Ljubljana, Celje, Maribor). Vožnja z vmesnimi postanki za oddih skozi Avstrijo in Češko proti Poljski. Prihod v Krakow, nastanitev v hotelu in krajši čas za osvežitev. Sledi ogled mesta, ki velja za mnoge Poljake kot najlepše, številni ga imenujejo kar ‘’Slovanski Rim’’.Sprehod po mestu in ogled mestnega središča pod kraljevo palačo. Sprehodili se boste po Kraljevi poti s Floriansko ulico in trgom Rynek, s čudovito pokrito tržnico sukiennice. Nadaljevanje do mestnega obzidja in mogočne utrdbe Barbikan, pred glavnim vhodom, zunaj utrjenega mesta. Preostanek dneva bo namenjen ogledu ostalih mestnih znamenitosti Krakova, kot je judovski predel Kazimirez. Na glavnem trgu si boste ogledali še Marijino cerkev, ki skriva največji leseni gotski oltar v Evropi. Večerja v hotelu in nočitev.

2. DAN: KRAKOW – LVIV (zajtrk, večerja)

Po zajtrku se bomo odpravili proti vzhodu. Po opravljenih formalnostih na poljsko-ukrajinski meji ne bomo več daleč od največjega mesta zahodne Ukrajine in kulturne prestolnice države, mesta Lviv. Mesto je leta 1256 ustanovil kralj Daniel Galicija po katerem se pokrajina imenuje in je mesto poimenoval po svojem sinu Levu, Lviv, ki pomeni levovo mesto. Lviv predstavlja več mest v enem, saj številna imena zanj kot so Lvov, Lemberg, Lwow, Leopolis, kažejo na njegovo zgodovinsko multikulturnost, saj se tu prepletajo, ukrajinski, poljski, nemški, judovski armenski in še kakšen vpliv. Celotno mestno jedro je pod zaščito Unesca.  V približno poldnevnem peš ogledu bomo spoznali različnosti arhitekturnih slogov implementiranih v cerkvah in mestnih hišah. Obiskali bomo tako armenski kot judovski predel, ter znano operno hišo (zunanji ogled). Večerja v hotelu in nočitev.

3. DAN: LVIV (zajtrk, večerja)

Po zajtrku bomo nadaljevali z odkrivanjem Lviva. Lviv je imel kot vsako staro evropsko mesto svoje obzidje, znotraj katerega pa je živelo bore malo Ukrajincev. To se je začelo spreminjati šele s Habsburžani. Zaradi političnih razlogov je bilo mesto večino časa poljsko, posledično pa tudi prebivalstvo. Po Prvi svetovni vojni je Galicija bila del neodvisne Poljske, po Drugi vojni pa del Sovjetske zveze. Zapeljali se bomo na grajski grič, od koder boste imeli čudovto panoramo nad celotnim mestom. Pomudili se bomo pri osrednji stavbi Univerze Ivan Franko, ter si gledali glavno katedralo Sv. Jurija na vzpetini Jura. Ker pa je družba vredna toliko kolikor se spominja svojih mrtvih, bomo z obiskom zanimivega pokopališča Lychakiv (doplačilo vstopnina), na preprost način izvedeli precej o pomembnih osebnostih, ki so pisali zgodovino Lviva. Popoldan bomo obiskali najstarejšo pivovarno in muzej posvečen najljubši pijači prebivalcev Lviva. Kdor bo želel bo pivo za doplačilo lahko tudi poskusil. Večerja v hotelu in nočitev.

4. DAN: LVIV – POCHAYIV LAVRA – LUTSK – LVIV (zajtrk, večerja)

Po zajtrku bomo za nekaj časa zapustili Lviv in se podali na odkrivanje ostalih znamenitosti zahodne Ukrajine. Najprej se bomo ustavili in obiskali največji samostanski kompleks v Ukrajini, samostan Lavra. Slednji se dviga na dobrih 70 m visoki vzpetini in je s svojo mogočno in bleščavo arhitekturo pravi magnet za turiste. Romarji ga seveda obiskujejo iz povsem drugih razlogov, saj je njegov nastanek povezan z čudežom, ko se je menihom med mongolskim obleganjem in velikim požarom prikazala Marija, ter z nogo stopila na kamen iz katerega je pritekla voda. Pot nas bo dalje vodila do mesta Lutsk, kjer se bomo najprej pomudili pri Lubartovem gradu (doplačilo vstopnina), kateri je ohranil originalni izgled in je eden redkih spomenikov iz časov Litovskega Vojvodstva. Sledi še ogled mesta in povratek v Lviv. Večerja v hotelu in nočitev.

5. DAN: LVIV – MUKAČEVO – UŽGOROD - KOŠICE (zajtrk, večerja)

Po zajtrku nas bo pot vodila južno, na področje ukrajinskega zakarpatja, stisnjenem med slovaško, madžarsko in ukrajinsko mejo. Ukrajinski Karpati sicer ne spadajo med najvišja evropska gorstva, so pa te gore zelo drugačne od naših v Sloveniji.  Najprej se bomo ponudili v mestu Mukačevo, kjer se še vedno močno čuti madžarski vpliv, pa naj bo to mestna hiša v Art Nouveo slogu, rezidenca družine Rakoczi, ali cerkev Sv. Jožefa. Ogled mesta. Sledi ogled slikovitega gradu Palanok (doplačilo vstopnina), katerga sestavljajo spodnji, srednji in zgornji grad. Grad je predstavljal pomembno utrbo madžarskih vladarjev v časih, ko je to področje obvladovala Madžarska. Ker pa je področje ukrajinskega zakrpatja tudi vinorodno zelo bogato, se bomo za doplačilo pomudili v najstarejši in največji vinski kleti, kjer bomo poleg degustacije izvedeli tudi kako so Sovjeti v času proti alkoholne kampanije namerno uničili na tisoče hektarjev vinogradov. Zadnji ogled bo namenjen kraju Užgorod. Sledi še večerja in vožnja na Slovaško. Namestitev v hotelu in nočitev.

6. DAN: KOŠICE –  MADŽARSKA -  NOVA GORICA (zajtrk)

Po zajtrku ogled Košic, drugega največjega slovaškega mesta, ki je v letu 2013 nosilo tudi naziv evropske prestolnice kulture. To vzhodnoslovaško mesto je slikovita mešanica renesanse, baroka, rokokoja in secesije, vse to bogastvo arhitekture pa priča o tem, da je šlo za premožno mesto na križišču številnih trgovskih poti. Na področju je močno prisotna tudi madžarska manjšina, saj so se tu medseboj večkrat zamenjali tako madžarski kot slovaški oblastniki. Ogled glavnih znamenitosti v starem mestnem jedru: Dolna brana, katedrala sv. Elizabete, župni dom, kapela sv. Mihaela, Urbanov stolp, glasbena fontana, gledališče, stara mestna hiša...Sledi povratek proti domu.