avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Moldavija, Pridnjestrska Republika in Odesa (UKRAJINA)

Datum odhoda: 28.10.2018
Min št. udeležencev: 20
Država: Moldavija - Ukrajina

Vstopna točka: Celje, Ljubljana, Postojna, Nova Gorica

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1.dan: Celje-Ljubljana-Nova Gorica–Treviso–Kišinjev
Odhod avtobusa iz Celja in Ljubljane, ter prevoz na letališče v Treviso, od koder poletimo v Kišinjev. Prevoz v hotel, namestitev in nočitev.

2.dan: Kišinjev–Orhei Vechi-Kišinjev
Zajtrk. Zjutraj začnemo peš z ogledom prestolnice. Najprej se odpravimo do Katedrale Kristusovega rojstva in na poti ’presenetimo’ kip simpatičnih zaljubljencev. Kišinau je mesto parkov in takoj  vstopimo v Mestni park do katedrale, ki jo je zgradil v 19.stoletju znani ruski arhitekt Melnikov. Poleg cerkve stojijo ’Sveta vrata’ ali Slavolok zmage, ki so ga postavili v spomin zmage ruske vojske nad turškimi silami. V blližini najdemo mestno hišo,  parlament, opero, predsedniško palačo, park s Puškinovim kipom in kipom velikega moldavskega princa Štefana III. Velikega. Po sprehodu in ogledu mestnih znamenitosti se podamo na raziskovanje največje lokalne tržnice Piata centrala. Domači izdelki da se ti cedijo sline. Od suhega sadja do odličnih domačih sirov. Popoldan namenimo obisku slikovitega arheološkega središča Moldavije Orhei Vechi, ki se nahaja v porečju reke Raut. Obiščemo skriti samostan v skalah in spoznamo življenje menihov včasih in danes. Včasih so bile vse okoliške skale prepredene z votlinami, kjer so si menihi poiskali zatočišče.  Samo spust po hribu navzdol nas loči od simpatične vasice Butucheni, kjer se je čas ustavil. Male hiške med sadovnjaki so zagrajene s pisanimi ograjami in vsak simbol na ograji govori zgodbo nekdanjih časov. Po vrnitvi v prestolnico sledi večerja in prost večer za raziskovanje moldavskega nočnega življenja. Nočitev.

3.dan: Kišinjev-Tiraspol
Zajtrk. Dopoldan vožnja preko reke Dnjester  v »nepriznano«, edino in zadnjo »sovjetsko« republiko – PRIDNJESTRSKO REPUBLIKO, ki leži med reko Dnjester in Ukrajino. Prestop meje je lahko običajen, lahko pa nas povede v pravo dogodivščino. Po opravljenih formalnostih sledi vožnja do osmanske utrdbe iz 16. stoletja, ki se nahaja v slikovitem mestu Bender. Utrdbo je dal zgraditi Sulejman veličastni pod skrbno roko znanega arhitekta Sinana. Bender je kontrolirano območje in tukaj lahko vidimo prisotne ruske, transnistrske in moldavske vojake.  Vojske je veliko več kot  kjerkoli drugje. Pogledamo si nekdanje ruske spomenike in obudimo nostalgijo po starih ’socialističnih’ časih.  Po ogledih nas pot vodi v Tiraspol, glavno mesto odcepljenega ozemlja Pridnjesterske republike.  Za razliko od preostale Moldavije, se ta del ni želel ločiti od Sovjetske zveze, zato so leta 1992 po kratkem sporu razglasili svojo neodvisnost. Združeni narodi te države ne priznavajo, kljub temu da imajo svojo vlado, vojsko, pošto, valuto, zastavo in himno.  Najprej se zapeljemo po glavni aveniji, da spoznamo veličino mesta. Sledi ogled in degustacija v destilarni Kvint Brandy-a, podjetju, ustanovljenemu leta 1897, ki velja kot nacionalni simbol republike saj se pojavlja celo na enem njihovih bankovcev. Poleg konjaka proizvajajo tudi vino in vodko.  Po ogledu proizvodnje sledi degustacija in nakup te opojne pijače, ki jo izvažajo po celi Evropi. Sledi sprehod skozi center tega navdušujočega mesta, kjer imaš občutek, da se je čas ustavil. To je potovanje v preteklost, v čas nekdanje Rusije.  Pot nas vodi mimo Sovjetske hiše,  mimo spomenika Suvorovu, ki je bil znan po svojih zmagovalnih bitkah v 19.st., pa vse do parlamenta s spomenikom Lenina v ospredju. Po večerji se prepustimo sproščenemu večernemu vzdušju nepriznane prestolnice in si poiščemo svoj kotiček v katerem od lokalnih barov. Nočitev.

4. dan: Tiraspol-Odessa-Tiraspol
Po zajtrku vožnja v ODESO, slikovito ukrajinsko črnomorsko letovišče.  V času Sovjetske zveze so prihajali sem na dopust zaslužni državljani. Prečkanje meje je posebno doživetje. Najlepše je, ker nikoli ne veš, kaj se bo zgodilo. Vožnja do Odese nas pelje mimo rodovitnih polj.  Z nekaj več kot milijon prebivalci je Odesa četrto največje mesto v Ukrajini. Mesto samo  nima podzemne železnice, ker je podzemlje prepredeno s katakombami, katere si tudi ogledamo. V teh podzemnih tunelih so kopali material za gradnjo odeških hiš in merijo skupaj več kot 2.500 km. Mesto je bilo vedno nekaj posebnega, tudi za časa nekdanje Rusije. Arhitekturno ga nikakor ne moremo primerjati s Tiraspolom ali mestom Kišinjev, saj veliko bolj spominja na mediteranska kot pa na ruska mesta.  Ogled začnemo pri Potemkinovih stopnicah, ki so postale slavne zaradi posnete scene pionirja montaže modernega filma, Eisensteina. Od tu se podamo na raziskovanje samega mesta: Opere in dih jemajoče baročne notranjosti Passage hotela. Največji užitek pa je samo posedati nekje na Deribasivski ulici in opazovati mimoidoče. Pozno popoldan se vrnemo v Tiraspol. Večerja in nočitev. 


5.dan: Tiraspol-vinska klet Milesti Mici-Kišinjev-Treviso-Nova Gorica-Ljubljana-Celje
Po zajtrku vožnja v največjo klet države Moldavije – MILESTI MICI. Moldavija slovi po dobrih vinih in je v času Sovjetske zveze veljala kot »državni vinograd«.  To je največja in najslavnejša vinska klet v državi in kar kliče po degustaciji… Vinska klet je nastala v nekdanjem rudniku, rove pa so uporabili za shrambo. Po nekaterih rovih se lahko zapeljemo kar z avtomobili, vsega skupaj pa je v vinski kleti več kot 200 km rovov, od tega jih je v uporabi nekaj čez 50. V rovih, ki segajo do 85 m pod zemljo, je konstantna temperatura za shranjevanje vin, 12-14°C, pomemben v kleti je tudi izvir vode, s katero čistijo sode. Po ogledu in degustaciji se odpravimo na površje. Sledi vožnja na letališče in polet proti Trevisu. Še vožnja v Slovenijo in konec potovanja.