avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

GROFIJA CORNWALL

Min št. udeležencev: 25
Država: Velika Britanija

Vstopna točka: Celje, Ljubljana, Nova Gorica

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

Svetovljanski Bath, zgodovinski Glastonbury, čarobni vrtovi Heligana, pečine in obale Cornisha, idilični St. Ives, starodavni Stonehenge in častitljivi Salisbury


1.dan: Celje-Ljubljana-Nova Gorica-Bristol-Bath-Glastonbury
Zjutraj se odpeljemo do enega od bližnjih letališč in poletimo v Bristol. Po pristanku sledi panoramski ogled mesta, kjer se nahaja ladja Great Britain, prvi potniški čezoceanski kovinski parnik, ki je vozil na relaciji Bristol-New York. Sledi vožnja do Batha, kjer so že Rimljani nabirali novih moči v izvirih termalnih voda. Kraj je poznan po najbolje ohranjenih antičnih rimskih termah ter po svoji sijajni georgijanski arhitekturi, kjer lahko najbolje začutimo bogastvo, ki se je iz celotnega imperija stekalo v Anglijo. Prispeli bomo v Glastonbury, kraj bogat z zgodovino in zgodbami o kralju Arthurju, Svetem gralu ter Jožefu iz Arimateje. Ogled stolpa, nekdanje opatije in domnevnega groba kralja Arthurja. Postanek pri izviru Chalice well, kamor naj bi položili Sveti gral. Izvir je že zadnjih 2000 let znan kot izvir vode z železovo rudnino, ki se ob stiku z zrakom obarva rdeče. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

2. dan: Glastonbury-Taunton-Tintangel-Heligan
Po zajtrku nas bo pot vodila mimo mesta Tauton, kjer se nahaja vojaška baza bataljona, ki je sodeloval v Sueški krizi, Falklandski vojni, Afganistanu in Iraku. Prispeli bomo do gradu Tintangel, kjer ruševine utrdbe na slikoviti skalnati obali obdaja morje. Razmišljali bomo, ali se je tu res rodil kralj Artur. Še en mističen, a povsem drugačen kraj so vrtovi Lost Gardens v Heliganu. Skoraj sedemdeset let so bili prelepi viktorijanski vrtovi obsojeni na propad, vse dokler v devetdesetih letih prejšnjega stoletja niso začeli skrbno obnavljati posesti. Vrtovi danes veljajo za eno najbolj obiskanih točk Cornwalla in so prava oaza za dušo in telo. Vožnja do hotela, večerja in nočitev.

3. dan: polotok Penwith, pečine in obale Cornisha
Smo že na skrajnem jugozahodu Anglije. Raziskujemo divji in skrivnostni polotok Penwith, ki je znan tudi po piratih. Ogledali si bomo slikoviti in odmaknjeni Botallack Mine in nato dosegli pečino Land's End oziroma konec dežele, odmaknjen, osamljen in nekako melanholični košček zemlje, ki je povezan z legendo Avalona, kjer je bil izdelan Arthurjev meč Eksalibur. Tudi amfiteater Minack s pogledom na morje je ena od znamenitih točk tega polotoka. Popoldne imamo čas, da si ogledamo ribiško in umetniško navdihnjeno mestece St. Ives. Večerja in nočitev.

4. dan: Penzance-St. Michaels Mount-Truro-Exeter
Dopoldan si ogledamo zanimivo mesto Penzance, ki ji znano po nenavadni hiši v antično-egipčanskem slogu. Sledi obisk samostana St. Michaels Mount ali po kopnem, morda pa kar s čolnom – glede na plimovanje morja. Samostan so ustanovili benediktinski menihi v 8. stoletju. Morda nas samostan spomni na podobnega nekje drugje… Raziskovanje nadaljujemo v kraju Truro, kjer si ogledamo katedralo, izvedeli pa bomo več o angleški državljanski vojni, kraj pa je znan tudi po železniški progi iz Viktorijanskega obdobja, ki je slovela po svojih 42 lesenih viaduktih. Dan pa nato zaključimo v mestu Exeter, ki se ponaša z najstarejšo mestno hišo v Angliji. Ogledamo si še  zgodovinsko pristaniško četrt in mestno jedro. Večerja in nočitev.

5. dan: Exeter-Stonehenge-Salisbury-London-Benetke-Nova Gorica-Ljubljana-Celje
Zadnji dan se odpravimo še do Stonehenga, najslavnejšega prazgodovinskega najdišča na Otoku. Ni povsem jasno, kako in zakaj so ljudje pred približno 5.000 leti postavili te kamnite kroge, med ogledovanjem pa boste slišali nekaj najverjetnejših teorij. Prav za konec pa še srednjeveško mesto Salisbury. Mestna katedrala je čudovit primerek angleške gotike, njen zvonik pa s 123 metri najvišji v Angliji. V kapitlju hranijo original dokumenta Magna Charta Libertatum (velika listina svoboščin). Odpeljemo se na letališče v London, od koder poletimo na eno ob bližnjih letališč. Sledi še avtobusni prevoz do Ljubljane.