avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

GURMANSKO IN ZABAVNO POTOVANJE PO DALMACIJI Z GUSARSKO FEŠTO

Min št. udeležencev: 45
Država: Hrvaška

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1 DAN: NOVA GORICA – ZADAR – ETNOLAND DALMATI – OMIŠ

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica ob 05:00 zjutraj. Vožnja z vmesnimi postanki za oddih proti Zadru in severni Dalmaciji. Zadar leži na polotoku ob stari magistralni cesti Reka - Split in je pomembno tranzitno pristanišče. V mestu so pomembne stavbe iz beneškega obdobja, stolnica iz 13. stoletja, rimski forum, mestna vrata, ostanki mestnega obzidja iz zgodnjega srednjega veka. Ogledali si bomo rimski forum, cerkev Sv. Donata (IX. stoletje), katedralo Sv. Stošije, mestno ložo, Trg 5 vodnjakov, srednjeveška Kopenska vrata in moderno ikono mesta - Morske orgle, edinstveni arhitektonski čudež, nedavno zgrajen v podmorskem delu mestne rive. Valovi s kroženjem in prehajanjem skozi glasbene cevi, postavljene pod morjem, ustvarjajo neverjeten zvok, tako imenovano »morsko glasbo«. Ogled. Naslednji daljši postanek bomo imeli v dalamtinskem zaledju, kjer se nahaja prvi etno tematski park na Hrvaškem. Tu so: stara dalmatinska hiša s kamnito kletjo, staja za živali, stare obrtne delavnice, letno gledališče, restavracija, mala dalmatinska tržnica. Za doplačilo ob prijavi si bomo ogledali etno muzej, ter poiskusili pršut in vino. Vožnja proti Omišu. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2 DAN: OMIŠ IN GUSARSKA FEŠTA (GURMANSKO - ZABAVNI DOGODEK)

Po zajtrku bomo dopoldan namenili spoznavanju mesta, ki se nahaja ob ustju čudovite reke Cetine. Slikovito mesto Omiš, ki je sicer središče Omiške riviere, je obkrožen s številnimi ribiškimi vasicami ter čudovitimi plažami. Mesto Omiš pa slovi tudi po bogati gusarski tradiciji. Od 12. do 14. Stoletja je bil Omiš zelo nevaren kraj za mimo plujoče ladje, saj so mestu vladali ’’omiški gusarji’’. S svojimi, posebej za hitre napade izdelanimi ladjami – ‘’Sagittasi’’ so bilI le-ti kar dve stoletji strah in trepet. Popoldan in zvečer bomo tudi mi postali del prave gusarske bitke na reki Cetini. Zajeli nas bodo omiški gusarji in tisto kar sledi se bo za dolgo vtisnilo v vaš spomin kot zelo lepo doživetje. Program: vožnja z ladjico od Omiša do restavracije Kaštel Slanica. Napad omiških gusarjev na ladijsko kolono. Ples, igre in animacijski program z gusarji. Glasba v živo. Bogata gusarska večerja (20 različnih jedi, tradicionalna kulinarika v kateri so v preteklosti uživali tudi gusarji). Neomejeno domače vino, voda in sok. Vrnitev v hotel. Nočitev.

3 DAN: DALAMTINSKO ZALEDJE

Po zajtrku se bomo odpravili na odkrivanje dalmatinskega zaledja, njegovih naravnih lepot, okusov in vonjav. Na plodnem Imotskem polju se nahajata dva naravna kraška bisera, modro in rdeče jezero. Modro jezero je eno od najlepših na Hrvaškem. Do njega vodijo urejene stopnice in v toplih mesecih je priljubljeno kopališče. Pogosto jezero tudi presahne, pa se na njegovem dnu tradicijonalno igra nogomet. Rdeče jezero je dobilo ime po strmih rdečih stenah, ki se spuščajo proti vodi. Gre za kar 528 metrov globoko kraško globel, v kateri je približno 280 m globoko jezero, ki bi utegnilo biti med najglobljimi v Evropi. Sledi obisk vinarja, kjer je pridelava vina stara že skoraj 200 let. Ogled in degustacija. Sledi še kosilo v eko-vasi. Povratek v hotel in prosti čas za morebiten zgodnji skok v morje ali zgolj sprostitev na morski obali. Večerja v hotelu in nočitev.

4 DAN: OMIŠ – TROGIR – NOVA GORICA

Po zajtrku vožnja v Trogir, skladno kamnito mesto na otoku, ki je s celino in otokom Čiovom povezan z mostovi. Staro mestno jedro, ki je pod Unescovo zaščito, je prava zakladnica za ljubitelje umetniških del, renesančnih in baročnih stavb ter romanskih cerkva. Znamenitosti se vrstijo za vsakim korakom, tako da kadrov za ljubiteljske fotografe skoraj ne more zmanjkati. Trogir ni klasično turistično mesto, kamor bi gostje prihajali le zaradi sonca. Je kulturno-zgodovinsko mesto. V devetdesetih letih presjšnjega stoletja na srečo ni prišlo do želje po gradnji velikih hotelskih kompleksov. Ogled. Sledi vožnja proti domu.