avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Nizozemska z letalom, 6 dni

Min št. udeležencev: 38
Država: Nizozemska

Vstopna točka: Ljubljana, Nova Gorica

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. dan: Nova Gorica, Ljubljana-Eindhoven–Delft-Scheveningen-Amsterdam
Zjutraj se iz Ljubljane in Nove Gorice odpeljemo do enega od okoliških letališč in poletimo v Eindhoven. Po pristanku se vkrcamo na avtobus in se odpeljemo do Delfta, tipičnega starega holandskega mesta. Objemajoče srednjeveško vzdušje in srečamo tudi prvo značilnost dežele…kolesa. Kolo predstavlja Nizozemcem način življenja, na njem se vozi skoraj vsaka družina. Videli bomo veliko tipov različnih koles, saj so Nizozemci kolo izpopolnili do potankosti. Mesto je znano tudi po keramični manufakturi in svoji delftsko modri barvi. Obiskali bomo eno od dveh še preostalih tovarnic. Za kosilo si mogoče privoščimo palačinke (pannekoeken), potem pa se mimo Den Haaga zapeljemo do največjega nizozemskega letovišča ob Severnem morju Scheveningen. Sprehodimo se ob  obali severnega morja,  vrhunec kraja je široka in dolga peščena plaža prekrita s školjkami. Vožnja do hotela v okolici Amsterdama. Večerja in nočitev.

2.dan: Amsterdam-brusilnica diamantov-Heineken-Keukenhof (najlepši pomladni vrt)-Amsterdam
Zajtrk. V Amsterdamu se ukvarjajo tudi z rezanjem in obdelovanjem diamantov, ki jih večinoma pridobijo iz Afrike. Podjetij s to obrtjo je več. Ogledali si bomo eno od brusilnic diamantov, se sprehodili skozi njihove razstavne prostore ter si ogledali postopek brušenja in obdelave. Sledi obvezen postanek pri AIAX-ovem Milenium stadionu, potem pa se odpeljemo na ogled muzeja in pivovarne Heineken. Med pisanimi cvetočimi polji se odpeljemo do kraja Lisse in si ogledamo čudovito razstavo cvetja v Keukenhofu. Pravijo, da je to najlepši pomladni vrt na svetu. V Keukenhofu vsako leto med koncem marca in koncem maja pripravijo nepozabno razstavo cvetja imenovano “Pomladni vrt”. Nizozemska pridela kar 70 odstotkov vseh cvetnih čebulic tega sveta, z njimi je zasajenih več kot 20 000 hektarjev polj, od tega pa živi več kot 15 000 Nizozemcev. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

3.dan: Amsterdam
Po zajtrku se odpeljemo na ogled Amsterdama, kjer bodo našo pozornost vzbudile najpomembnejše znamenitosti: trg Dam, Židovska četrt, Kraljeva palača, Nova cerkev, Rembrandtova hiša, hiša Ane Frank… Kosilo si privoščimo na največji tržnici v Amsterdamu Albert Cuypmarkt. Po kosilu se vkrcamo na ladjo in se zapeljemo po kanalih Amsterdama, tako da mesto vidimo še iz njegove »vodne perspektive«. Sicer pa je Amsterdam dobil ime po reki Amstel, ki teče vanj in se tam združi s kanali. Ena od prvotnih oblik imena je bila Amstelredam, kasneje pa so ga preimenovali. Ime v prevodu pomeni “jez na Amstelu”. Posebnost mesta so vodni kanali, štirje glavni (Singel, Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht), ki imajo obliko polkroga s koncema proti kanalu s pristaniščem, in številni stranski. Ti kanali so bili skrbno načrtovani in sestavljajo t.i. Kanalski obroč, ki je uvrščen na seznam UNESCO-ve svetovne dediščine, leta 2013 pa so praznovali 400. obletnico zgraditve. Skupna dolžina kanalov je preko 100 km, povezani pa so s preko 1200 mostovi. Popoldan pa si po želji lahko ogledamo katerega od muzejev (Van Gogh, Rijksmuseum, muzej voščenih lutk...). Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

4. dan: Amsterdam-Zaanse Schans-Alkmaar (tržnica sira)-Amsterdam
Zajtrk. V Zaanse Schans se ukvarjajo z različnimi obrtmi in tudi z rejo domačih živali. Sprehod po vasici daje občutek podeželske idile, tam pa je mogoče videti tudi izdelavo tradicionalnih nizozemskih lesenih cokel in sira, Zaanski muzej, ki prikazuje bogato kulturno in industrijsko preteklost regije ter muzeja cokel in ur. Za sladkosnede pa sta zanimivi tudi tovarna čokolade in piškotov ter restavracija, kjer so v ponudbi tudi tradicionalne nizozemske palačinke s premerom približno v velikosti male pice. Nekoč je bila v regiji Zaan zelo uspešna panoga tudi ladjedelništvo, le-tega je na skrivaj tu preučeval tudi ruski car Peter Veliki. Sir je sploh ena bolj znanih nizozemskih dobrot, zato bomo obiskali mesto Alkmaar, kjer bomo našli tržnico sira, ki pa je več kot le tržnica. Gre za prireditev, pravi praznik sira, ki je posvečena tej delikatesi. Spoznali bomo kako delajo sir, videli bomo njihove značilne obleke/noše, različne vrste sire boste seveda lahko tudi kupili. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

5.dan: Amsterdam-Den Haag-Rotterdam (kockaste hiše)-Kinderdijk (mlini na veter/UNESCO)
Po zajtrku vožnja do Den Haaga–glavnega mesta južne Holandije ter obenem upravnega središča celotne Nizozemske. Postanek pred znamenito Palačo miru, sedežem mednarodnega sodišča v Haagu. Med potjo v Rotterdam se bomo popeljali po slikoviti pokrajini tulipanov, med kraji Lisse in Sassenheim, kjer so kilometri teh polj. Postanek v Rotterdamu, mestu, ki je bilo med drugo svetovno vojno močno porušeno in se zaradi tega ponaša z novejšo stavbarsko zgodovino in z največjim pristaniščem na svetu. Rotterdam pomeni “jez ob Rotti”. Rotta (zdaj Rotte) je vodni tok, ob katerem so v 13. stol. zgradili jez, ob njem pa so se naselili prvi prebivalci. Ena od zanimivosti v mestu so kockaste hiše. Nekatere od njih so tudi naseljene, druge pa so namenjene šolskim ali komercialnim namenom. Kinderdijk je vasica, ki leži ob dveh vodnih tokovih in je znana po mlinih na veter, ki so na seznamu UNESCO-ve svetovne dediščine. Ime pomeni Otroški nasip, izhaja pa iz zgodbe o mačku in zibki, ki so ju rešili iz vode v veliki poplavi leta 1421, ki je potopila velik del Nizozemske. Vrnitev v hotel, večerja in nočitev.

6.dan: Amsterdam-Utrecht-Eindhoven-Ljubljana
Zajtrk. Nadaljujemo v Utrecht, ki ima 300.000 prebivalcev in leži v osrčju Nizozemske. Majhno mesto zaradi številnih kanalov spominja na Amsterdam. Živahno življenje določa največja univerza v državi. Sprehodimo se skozi mestno središče, najboljši razgled pa bomo imeli z vrha stolpa katedrale (Domtoren). Do vrha vodi 465 stopnic. Katedrala je bila zgrajena v 14. stoletju. Veliko stavb v središču mesta je bilo zgrajenih v tistem času, saj je bil Utrecht nekoč tudi središče katolištva. Po ogledu se odpravimo na letališče v Eindhoven od koder sledi polet na enega od bližnjih letališč. Še vožnja v Novo Gorico,  Ljubljano in zaključek potovanja.