avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

SLAVONIJA IN VOJVODINA - BOGASTVO RAVNICE

Min št. udeležencev: 45
Država: Hrvaška - Republika Srbija

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA – PEČINCI – SREMSKI KARLOVCI -  NOVI  SAD

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica ob 4:00 zjutraj, z avtobusne postaje Ajdovščina ob 04:30, z avtobusne postaje Postojna ob 05:00 in iz Ljubljane (dolgi most) ob 06:00 zjutraj. Vožnja mimo Zagreba in dalje po nekdanji cesti  'bratstva in enotnosti' proti Srbiji z vmesnimi postanki za oddih. Po prečkanju meje se bomo najprej ustavili v Pečincih, kjer bomo obiskali muzej posvečen kruhu, življenjsko delo slikarja Slobodana Jeremića - Jeremije. Nikjer ne boste lepše spoznali pomena kruha, kot skozi to zanimivo etnološko zbirko, ki tudi predstavlja vpogled v nekdanji podeželski vsakdanjik Srbije (doplačilo vstopnina). Nato se bomo zapeljali v  Sremske Karlovce.  Mesto je bilo važen duhovni in kulturni center  Srbije od 18 st. dalje. Odprli so prvo gimnazijo v Srbiji ( 1792 ), prvo bogoslovno šolo  (druga v pravoslavnem svetu ), tu je bil sedež metropolita in kasneje patriarha…zunanji ogled. Vožnja v Novi Sad, namestitev v hotelu. Za doplačilo večerja v tradicijonalni čardi ob Donavi s tamburaši – priporočamo! Nočitev.

2 DAN: NOVI SAD – ILOK – VUKOVAR – OSIJEK

Po zajtrku si bomo vzeli čas za ogled Novega Sada. Mesto, se je začelo razvijati konec 17.stoletja, ko so na nasprotnem bregu Donave zgradili trdnjavo. To je pritegnilo trgovce in obrtnike in naselje se je hitro večalo. Ogledali si bomo Pravoslavno saborno (stolno) cerkev z bogato izrezbarjenim lesenim ikonostasom, ter se sprehodili do Mestne hiše in novogotske katoliške cerkve. Zapeljali se bomo na trdnjavo Petrovaradin (doplačilo vstopnina). Sledi vožnja v Ilok, najvzhodnejšo točko Hrvaške. Staro mestece je umeščeno med Donavo in skrajnimi zahodnimi obronki Fruške gore, kar omogoča idealne razmere za sajenje vinske trte. Obiskali bomo eno od nejprestižnejših vinskih kleti na Hrvaškem – Ilovački podrumi, kjer se z vinogradništvom in vinarstvom ukvarjajo že od 13. stoletja dalje. Paradni konji so seveda graševina (laški rizling), traminec in chardonnay od belih ter frankinja in cabernet sauvignon od rdečih. Obisk kleti, pokušina in lahko kosilo. Nadaljevanje vožnje v Vukovar. Mesto je žal postalo znano po tragičnih dogodkih iz začetka 90-ih let. Ne glede na to pa je bilo mesto pred vojnimi dogodki pomembno rečno pristanišče na Donavi in pomembno kulturno središče. Ogledali si bomo obnovljeno baročno jedro mesta, muzej ' Domovinske vojne'  (doplačilo vstopnina), ter memorijalni center na Ovčari. Vožnja v Osijek, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3 DAN: OSIJEK – KOPAČKI RIT – NOVA GORICA

Po zajtrku sledi zunanji ogled Osijeka. Ogledali si bomo stari del imenovan Tvrđa, se sprehodili po baročnem jedru in trgu  svetega trojstva, mimo Franjevačkega samostana in si ogledali cerkev sv. Mihovila, ter središče mesta. Nato se bomo odpravili do naravnega  parka  Kopački  Rit. Gre za poplavno območje na skrajnem severo-vzhodu Hrvaške, ki ga oblikujeta reki Drava in Donava. To zaščiteno območje predstavlja pravo bogastvo različnih živalskih in rastlinskih vrst. Tukaj je največje drstičje donavskih rib in raj za divjačino. Področje predstavlja tudi eno največjih gnezdišč ptic selivk v Evropi. Po video predstavitvi se bomo peš podali do jezera Skadaš, ter se s posebno ladjico popeljali po zoološkem rezervatu. Sledi kosilo (doplačilo ob prijavi) in povratek oproti domu, kamor prispemo v nočnih urah.