avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Iran-Perzijska pravljica

Min št. udeležencev: 25

Vstopna točka: Ljubljana, letališče

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

Teheran-iranska prestolnica, Širaz-kulturna prestolnica, Yazd-puščavsko mesto in Isfahan, eno najlepših mest na svetu

Termin: 25.4.–2.5.2018


1. dan: Ljubljana-Teheran
Pozno popoldan se zberemo na ljubljanskem letališču, od koder preko vmesnega letališča poletimo v Teheran. Počitek na letalu.

2. dan: Teheran-Širaz
Jutranji pristanek v iranski prestolnici, ureditev obmejnih formanosti, ter vožnja do hotela, kjer bomo imeli čas osvežitev in zajtrk. Dan bomo namenili spoznavanju več kot deset milijonske prestolnice pod gorovjem Alborz. Teheran je prava betonska džungla in se precej razlikuje od prelepih mest, ki jih bomo obiskali kasneje, seveda pa je to upravno in politično središče dežele. Ogledali si  bomo nekatere pomembne muzejske zbirke. Muzej draguljev hrani neverjetno zbirko dragih kamnov, obiskali bomo arheološki muzej s pomembnimi zbirkami predislamske umetnosti, sprehodili se bomo še po živahnem bazarju, potem pa se bomo odpravili na letališče ter poleteli v Šhiraz. Vožnja do hotela in nočitev.

3. dan: Širaz
Zajtrk, celodnevni ogledi Širaza, iranske kulturne prestolnice, ki ga imenujejo Mesto vrtnic in slavčkov, postal pa je tudi pojem za poezijo, rože in vino. Posebno doživetje je že sprehod po ulicah in opazovanje vsakdanjega življenja, neprestanega trgovanja, na drugi strani pa vidimo vdanost veri in zbrano molitev v mošeji. Obiskali bomo koranska vrata, obiščemo pokriti bazar Vakil in Cheragov mavzolej. Večerja in nočitev.

4. dan: Širaz-Pasargard-Persepolis-Yazd
Zajtrk. Vožnja v Pasargard, prvo prestolnico Ahemenidskega cesarstva, ki ga je dal zgraditi sloviti Kir Veliki..  Zatem vožnja do 50 km oddaljenega  mesta Persepolis,  nekdanje mogoče in bleščeče prestolnice Dareja I. Ostanki bodo sami zase pričali o slavi, bogastvu in moči kraljestva. Dvorana stoterih stebrov, stopnišča, reliefi, grobnice, palače … V Nagš-I-Rostamu nato vidimo grobnice perzijskih vladarjev, v Nagš  - I-Radžabu pa še reliefe sasanidskih kraljev. Na koncu prispemo v Yazd. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. dan:Yazd
Zajtrk. Ogledi mesta Yazd, ki je od nekdaj pomembno mesto, saj je bil to tudi del Svilene poti. Mesto je čudovito ohranjeno, poseben čar mu daje mešanica kultur in verstev. Stari del mesta je eden najstarejših na svetu. Tu je večina hiš zgrajenih iz zidakov iz posušenega blata, iz streh pa gledajo hladilni jaški, ki so jih uporabljali že nekoč in še danes izkoriščajo vsako sapic v zraku. Yazd je izredno pomembno središče nauka Zaratustre, ki ga predstavlja Tempelj večnega ognja, v katerem plamen neprekinjeno gori že od leta 470. Izjemna arhitekturna mojstrovina je tudi petkova mošeja z dvema čudovitima minaretoma. Večerja in nočitev.

6. dan: Yazd-Nain-Isfahan
Zajtrk. Zapustili bomo Yazd. Na poti proti Isfahanu se bomo ustavili v Nainu. Podeželsko mesto na robu puščave slovi po posebnih ogrinjalih izdelanih iz kamelje dlake. Ima eno najstarejših mošej. Pozno popoldne prihod v Isfahan. Nastanitev v hotelu. Večerja in nočitev.

7. dan: Isfahan-biser iranskih mest
Zajtrk. Za raziskovanje Isfahana si bomo vzeli čas. Gre za lepo mesto, ki je bilo perzijska kulturna in verska prestolnica. Najprej bomo obiskali mogočen Imamov trg, ki je sploh eden največjih na svetu. Okrog njega stojijo čudovite stavbe, odlični primerki islamske arhitekture. Spoznali bomo Imamovo in Luftollahovo mošejo, sedemnadstropno palačo Ali Qapu. Poseben čar dajejo mestu tudi trije znameniti mostovi preko reke Zayadeh. Sprehodili se bomo preko njih in si nato vzeli nekaj časa za počitek, morda v čajnici ob skodelici čaja ali celo vodni pipi. Zavili pa bomo tudi na bazar, ki je bil vedno eden najpomembnejših v arabskem svetu. Ročni izdelki, srebrnina, preproge in še marsikaj se nam bo ponujalo na vsakem koraku …. Zadnja večerja in nočitev.

8. dan: Isfahan-Ljubljana
Zgodnje jutranji prevoz na letališče, od koder poletimo proti Carigradu. Čas do naslednjega poleta v Ljubljano bomo izkoristili (po želji – fakultativno) za hitri (informativni) obisk mesta Istanbul… prevoz z javnim prevozom, ogled starega dela mesta, tržnice Kapali in povratek na letališče, od koder sledi še polet proti Ljubljani. Konec potovanja.