avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Albanija in Makedonija

Min št. udeležencev: 45

Vstopna točka: Nova Gorica
Ura vstopa: 06:00

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA – ANCONA – DRAČ / brez obrokov/

Odhod iz Nove Gorice ob cca 6:00 uri in vožnja mimo Benetk in Bologne do Ancone. Vkrcanje na ladjo in plovba. Opomba: večerja ni vključena in je možno večerjati v ladijski restavraciji za doplačilo.

2. DAN: DRAČ – KRUJE – TIRANA  / večerja /

Predviden pristanek ob 13.uri. Po pristanku nas bo pot vodila do stare albanske prestolnice Kruje, ki je tudi rojstni kraj narodnega junaka Skenderbega, ki se je v 15. stoletju več kot dve desetletji bojeval proti otomanskim Turkom, na zahodu pa je veljal kot zgled krščanskega upora vdoru otomanskih muslimanov. Po zaključenem ogledu nadaljevanje poti proti Tirani, panoramska vožnja skozi mesto, v hotelu, večerja in prenočevanje.

3. DAN: TIRANA – OHRID / zajtrk, večerja /

Po zajtrku ogled mesta. Tirana je bila ustanovljena že leta 1614, vendar je mesto pridobilo status ekonomske in politične prestolnice šele leta 1920. Ogled starega mesta z mošejo in urnim stolpom iz l. 1830, Skerdenbegov trg, opero in nacionalno knjižnico. Nadaljevanje poti do albansko-makedonske meje ter dalje do Ohrida in ogled kulturnozgodovinskih znamenitosti mesta, ki je uvrščen na UNESCO-v seznam svetovne kulturne dediščine: stara čaršija, cerkev Sv. Sofije, Sv. Jovan Kaneo, Sv. Kliment, Klimentova univerza, Samuelova trdnjava, galerije ikon.

Po ogledu nastanitev v hotelu in večerja.

 4. DAN: SV. NAUM – SV. JOVAN BIGORSKI – SKOPJE / zajtrk, večerja /

Po zajtrku se bomo podali do starodavnega samostana Sv. Naum na meji z Albanijo, ki sta ga s svojim bivanjem in delom pomembno zaznamovala Kliment in Naum. Samostan im prekrasno lego, del prostorov je uradno preurejen v hotel, tam je tudi restavracija. Videli pa bomo tudi prelep izvir reke Črni Drim, ki se tu izliva v jezero. Nadaljevanje poti v Skopje, kjer se je rodila svetnica in Nobelova nagrajenka za mir, mati Tereza. Še prej se bomo ustavili v samostanu Sv. Jovan Bigorski, ki slovi po čudovitem ikonostasu.  Po obisku vožnja v Skopje in panoramski ogled mesta. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

5. DAN: SKOPJE – NOVA GORICA / zajtrk /

Po zajtrku si bomo peš ogledali trdnjavo Kale, cerkvijo Sv. Klementa Ohridskega, kameni most, ki povezuje stari in novi del mesta, spomenik materi Terezi in mesto, kjer je nekoč stala njena rojstna hiša, turško kopališče. Povratek proti domu z vmesnimi postanki, prihod je predviden v jutranjih urah naslednjega dne.