avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

PIEMONT IN TORINO

Min št. udeležencev: 45
Država: Italija

Vstopna točka: Nova Gorica

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA –  LANGHE – TORINO

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica predvidoma ob 5:00 zjutraj in vožnja z vmesnimi postanki za oddih mimo Benetk, Verone in Milana proti italijanski deželi Piemont, eni najprestižnejših regij v Evropi, kjer se povezovalno združujeta bogata italijanska zgodovina ter vrhunsko vino in hrana. Naš prvi dan bo namenjen predvsem spoznavanju in okušanju slednjega, čeprav se bomo najprej ustavili v kraju Alba, središču pokrajine Langhe, ki jo jo zaznamujejo predvsem manjši ali večji griči z gradovi in gradiči. V rimskih časih imenovano Alba Pompeia, v srednjem veku pa "mesto 100. stolpov". Ogled slikovitega mesteca, od trga Savona preko glavne ulice, mimo Cerkve Sv. Dominika, ki hrani zanimive freske iz 4. st., do katedrale Sv. Lovrenca. Sledi vožnja na ogled proizvodnega procesa in degustacije enega od paradnih konjev piemontske kulinarike - tartufov. Slednje bomo spoznali v najrazličnejših kombinacijah. Nato se bomo odpeljali v mestece Morra in se ustavili na razgledni točki Belvedere, od koder bomo lahko občudovali prekrasen pogled na Langhe.Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

2 DAN: TORINO

Po zajtrku bomo dan namenili spoznavanju Torina, prestolnice Piemonta in zibelka sodobne, šele v 19. stoletju v enotno državo združene Italije. Mesto je več kot le ekonomski center ali tovarna Fiat. Mesto je bilo in je pomembno kulturno in umetniško središče.  Za začetek se bomo najprej sprehodili mimo palač Madama in Reale, ki obdajata osrednji mestni trg. Nato si bomo ogledali Palazzo Carignano, ki slovi po imenitni konveksno-konkavni fasadi. Palača ima poleg umetnostnega tudi velik zgodovinski pomen, saj je v njej zasedal prvi italijanski parlament. Sicer pa predstavlja simbol mesta in je z višino 167,5 metrov trenutno najvišja zgradba v Italiji, Mole Antonelliana. Ogledali si bomo cerkev Sv. Lovrenca, v katedrali Janeza Krstnika pa bomo vstopili v kapelico „Cappella della Sacra Sindone”, kjer je hranijo t.i. kristusov mrtvaški prt. Popoldan bomo obiskali še baziliko Superga, baročno mojstrovino, v kateri so pokopani številni pripadniki savojske vladarske hiše. Večerja v hotelu in nočitev.

3 DAN: TORINO – NOVA GORICA

Po zajtrku se bomo ponovno podali v središče mesta in nekaj prostega časa za odsedeti v kavarni ali slaščičarni, kjer lahko med drugim poskusite tudi čokoladni martini. Torino je prestolnica čokolade, vroče čokolade in tradicionalnih slaščic, napolnjenih z breskvami in vermutom, izumljenih prav v Torinu. Tu so tovarne Nutella, Ferrero Rocher in Lavazza. Ker pa je Torino tudi sinonim za avtomobilsko industrijo, si bomo za doplačilo ogledali ‘’ il museo dell’ automobile’’ postavljen v nameri da s sodobno digitalno tehnologijo predstavlja zgodovino vozil. Od kočij, preko parnih kočij, mimo da Vincijega vozila na vzmeti, vozil na paro, so predstavljin v več nizih parkirani prvi avtomobili, pa vse do rdčeih dirkalnikov. Pomudili se bomo tudi pri imentitni savojski kraljevi palači Venaria Reale, ki sodi ob palačah v Versaillesu in Caserti med največje na svetu. Ogled fakultativno za doplačilo. Povratek proti domu.