avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

ZLATA PRAGA IN BISERI ČEŠKE

Min št. udeležencev: 45
Država: Češka

Vstopna točka: Nova Gorica, Ajdovščina, Postojna, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1 DAN: NOVA GORICA  - ČEŠKY KRUMLOV -  ČEŠKE BUDJEJOVICE - PRAGA

Odhod z avtobusne postaje Nova Gorica ob 03:30 zjutraj. Možni vstopi tudi v Ajdovščini, Postojni in Ljubljani. Vožnja z postanki za oddih. Prvi daljši postanek z ogledmo bomo imeli v enem  najslikovitejših mest, ki je na seznamu UNESCO, v Češkem Krumlovu. Mesto, leži na dvojnem okljuku reke Vltave, kar mu daje poseben čar. Svojo zlato dobo je mesto doživljalo že v 14 st. za časa gospodov Rožemberkov, ko se je nahajalo na križišču Čeških, Avstrijskih in Bavarskih ozemelj. Vse to je vplivalo na njegovo podobo. Pod Schwarzenbergi je mesto dobilo svoj baročni izgled. Od 19 st. do danes pa se  njegova podoba ni bistveno spremenila. Sprehod po njem je zato vsakič enkratno doživetje. Nad mestom se dviga še izjemen grajski kompleks. Vožnja do Čeških Budjejovic, kjer je doma znamenita pivovarna Budvar, kjer nastaja svetovno znano pivo Budweiser. Ogled pivovarne in degustacija. Nadaljevanje poti v Prago in nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

2 DAN:  PRAGA

Po zajtrku bomo  pričeli z ogledom češke prestolnice. Praga je bila skozi stoletja prizorišče številnih pomembnih dogodkov: tu se je začela prva evropska reformacija z Janom Husom na čelu, pred tem je bila nekaj časa prestolnica Svetega Rimskega cesarstva, tu je zrasla najstarejša univerza v srednji Evropi. Na dvoru njenih vladarjev so delovali izjemni umetniki, kot npr. Peter Parler, ter v začetku prejšnjega stoletja tudi naš Jože Plečnik, ki so prispevali k njenemu sijaju. Z ogledi bomo pričeli na grajskem kompleksu Hradčany (doplačilo vstopnina), ki je že 1200 let središče političnega življenja Češke države. Skozi Matjaževa vrata se bomo podali v notranjost, cerkev  Sv.Jurija, Vladislavovo dvorano, Zlato uličko, ter občudovali Plečnikove ureditve grajskih dvorišč. Po ogledu se bomo spustili do baročne cerkve sv. Mikulaša na Mali strani. Na Mali strani si bomo privoščili nekaj prostega časa za okrepčitev. Čez znameniti Karlov most  se bomo podali  v  Staro mesto, kjer si bomo na starem trgu ogledali rotovž  z znamenito astrološko uro,  Tynsko cerkev, spomenik Janu Husu.  Odpravili se bomo tudi v judovski predel mesta, v Pragi namreč živi najstarejša in najštevilčnejša  judovska skupnost v Evropi.  Za doplačilo ob prijavi, večerja v pivnici s folklornim programom in glasbo. Nočitev.

3 DAN : PRAGA – KUTNA HORA  – NOVA GORICA

Po zajtrku se bomo odpravili do Vinohradov, kjer se nahaja monumentalna cerkev Srca Jezusovega, ki sodi med najpomembnejša sakralna dela našega arhitekta Jožeta Plečnika in zunanji ogled. Sledi vožnja v Kutno horo. Ker so bili v bližini  rudniki srebra, so tu že v 10. stol kovali srebrn denar. Bogastvo mesta v srednjem veku se kaže v številnih izjemnih stavbah in cerkvah. Za doplačilo si bomo ogledali čudovito gotsko cerkev Svete Barbare in pokopališko kapelo, zgrajeno v 14. stoletju, ki je nekaj posebnega v svetovnem merilu, saj je notranja dekoracija narejena iz človeških kosti (križ, lestenec, grb Schwarzenbergov… ). Po ogledu povratek proti domu.