avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

ČRNO MORJE, MOLDAVIJA IN ODESA (UKRAJINA)

Min št. udeležencev: 30

Vstopna točka: Nova Gorica, Ljubljana, Celje

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

MADŽARSKA–ROMUNIJA– MOLDAVIJA–ODESA (UKRAJINA)
AVTOBUS - LETALO
Sloviti prelaz Transfagaran, največja stavba na svetu v Bukarešti, obmorska Constanta, plovba po delti Donave, »eksotična« Gaugazija, vožnja po največji vinski kleti v Moldaviji, doživite zadnjo »sovjetsko« republiko – Pridnjestrsko republiko, prestolnica Kišinjev, skok v Ukrajinsko Odeso in veselo pokopališče v Sapanti

30.6.–10.7.2018   

1. dan: Nova Gorica-Ljubljana-Celje–Pecs–Szeged-Arad
Vožnja iz Nove Gorice (možni vstopi Ljubljana, Celje), okoli polnoči zapustimo SLOVENIJO in vožnja v smeri MADŽARSKE. Prihod v središče madžarske BARANJE, v mesto PECS, ki je bilo leta 2010 Evropska prestolnica kulture. Ogledi mesta, katedrala, slikovito baročno-secesijsko mestno središče, glavni trgi in … obilje slavne Zsolnayeve keramike! Sledi nadaljevanje potovanja preko DONAVE po VELIKI MADŽARSKI RAVNICI do banatskega središča SZEGED ob reki Tisi (»segedin golaž«). Ogled odlično ohranjenega secesijskega mestnega središča s palačami in krasnimi parki. Zatem pa še krajša vožnja po avtocesti do mesta ARAD. Krajši krožni avtobusni ogled mesta palač in lepih trgov, vožnja v hotel, nastanitev, večerja in nočitev.

2.dan: Arad–Temišvar–Hunedoara-Sibiu (Hermannstadt)
Zajtrk, nadaljevanje potovanja v v banatsko prestolnico TEMIŠVAR. Ustavili se bomo na TRGU ZMAGE, kjer so Opera, Romunska cerkev, številne secesijske stavbe. Sledil bo še ogled Trga svobode in Trga enotnosti in prosti čas za oddih. Nadaljevanje potovanja v dolino reke MURES do mesta HUENDOARA, kjer je v bližini ikonični grad fevdalne družine CORVIN (HUNYADI) od koder izhaja mogočni srednjeveški madžarski vladar MATIJA CORVIN (na Slovenskem znan kot KRALJ MATJAŽ). Ogled zanimivega srednjeveškega dvorca in zatem nadaljevanje potovanja v sloviti SIBIU, popoldanski ogledi
znamenitega mesta nemške skupnosti – SIBIA (HERMANNSTADT), pred leti evropske prestolnice kulture, enkratno obnovljenega bisera transilvanske arhitekture. Popoldanski in večerni ogledi mesta, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

3.dan: Sibiu–Transfagaran–Curtea de arges–Bukarešta
Zajtrk.  Nadaljevanje poti je spektakularno: popeljali se bomo na več kot 2.000 metrov visoki prelaz na sloviti TRANSFAGARASANI, posebni Ceausescovi cesti preko Karpatov. Postanek na vrhu, na prelazu. Priložnost za degustacijo krajevnih specialitet (pršuta, sira, številne stojnice, gorsko jezerce, alpska pravljica…), nato pa »vijuganje« v VLAŠKO NIŽINO v OLTENIJO do zgodovinskega mesta CURTEA DE ARGES, danes sicer priznanega letoviškega kraja. Gre za staro utrjeno mesto na vstopu v gorovje FAGARASULUI. Tu so si vlaški princi dolga stoletja utrjevali svojo prestolnico. Vožnja v BUKAREŠTO, prvi panoramski krožni ogled romunske prestolnice. Nastanitev v hotelu, večerja v tradicionalnem slogu v nacionalni restavraciji, nočitev.

4.dan: Bukarešta–Constanta
Po zajtrku si bomo ogledali najbolj zanimive turistične točke BUKAREŠTE: zgradba parlamenta, ki poleg ameriškega Pentagona sodi med največje zgradbe na svetu, Slavolok zmage, Trg revolucije, Knežji dvor, ki ga je uporabljal srednjeveški vladar Vlad Drakula za svojo rezidenco, etnološki muzej....prosto. Popoldan sledi vožnja proti ČRNEMU MORJU do pristanišča in letovišča CONSTANTA. Spotoma postanek ob vinogradih področja MURFATLAR. Nastanitev v hotelu, večerja in večerni sprehod po »korzu« Constante.

5.dan: Constanta–Mamaia-plovba po delti Donave–Tulcea–Braila
Zajtrk, vožnja  mimo slavnih plaž Romunije, do letoviškega središča MAMAIE  (krajši foto postanek), nato pa skozi Donavsko ravnico do mesta TULCEA, ki velja za središče DELTE DONAVE. Tulcea je mesto ob Donavi, ki je bilo ustanovljeno v 7. stoletju pred našim štetjem pod imenom Aegyssus. Mesto je bilo že od antičnih časov pomembno pristanišče. Tu si bomo ogledali muzej - Muzeul de Stiintele Naturii Delta Dunari in spoznali favno, floro ter tradicionalen način življenja na Delti. Sledila bo približno triurna plovba po najzanimivejšem delu delte. Povratek v TULCEO in nadaljevanje potovanja do zgodovinskega mesta BRAILA. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

6.dan: Braila–Comrat–vinska klet MilestI Mici-Tiraspol
Po zajtrku vožnja iz BRAILE v MOLDOVO. Prestop meje in prihod do avtonomne republike GAUGAZIJE in njenega središča, kraja COMRAT. Gavgazija (zanimivo ime!) je relikt turško govorečih praprebivalcev, svojevrstna zanimivost. Ne pohvali se vsak turist, da je bil v Gavgaziji!? Sledi vožnja  v največjo klet države Moldove – MILESTI MICI. To je največja in najslavnejša vinska klet v Moldovi in kar kliče po degustaciji… Nadaljevanje potovanja preko reke DNJESTER  v »nepriznano«, edino in zadnjo »sovjetsko« republiko – PRIDNJESTRSKO REPUBLIKO, ki leži med reko Dnester in Ukrajino. Po opravljenih formalnostih vožnja do otomanske utrdbe iz 16. stoletja, ki se nahaja v slikovitem mestu Bender. Po ogledu nas poti vodi v TIRASPOL, glavno mesto odcepljenega ozemlja Pridnjesterske republike. Za razliko od preostale Moldavije, se ta del ni želel ločiti od Sovjetske zveze, zato so leta 1992 po kratkem sporu razglasili svojo neodvisnost. Združeni narodi te države ne priznavajo, kljub temu da imajo svojo vlado, vojsko, pošto, valuto, zastavo in himno. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

7. dan:  Tiraspol-Odesa–Tiraspol
Po zajtrku vožnja v ODESO, slikovito črnomorsko letovišče. Na poti postanek ali dva za fotografiranje in oddih…Z nekaj več kot milijon prebivalci je Odesa četrto največje mesto v Ukrajini. S svojo strateško lego ob črnomorski obali je od nekdaj slovela kot večkulturno mesto – na majhnem prostoru lahko tako vidite grško, pravoslavno in katoliško cerkev. Najbolj vidna je operna hiša, do katere vodi pot po Potemkinovih stopnicah. Popoldne pa sprehod po odeških katakombah, ki obsegajo 2500 km tunelov. Izlet, ki ga zlepa ne pozabiš. Pozno popoldne povratek v TIRASPOL, hotelska večerja, nočitev.

8.dan: Tiraspol–Kišinjev
Zajtrk.  Med ogledom TIRASPOLA si bomo ogledali vojni spomenik Sovjetsko hišo, spomenika Suvorovu in Rajevskemu, dramsko gledališče, univerzo Taras Ševčenko in park Kirov. Del ogledov bo namenjen ogledu in degustaciji v destilarni Kvint Brandy-u, podjetju, ustanovljenemu leta 1897, ki velja kot nacionalni simbol republike saj se pojavlja celo na enem njihovih bankovcev. Poleg konjaka proizvajajo tudi vino in vodko.  Sledi vožnja v MOLDOVO, v KIŠINJEV, panoramski ogled mesta, postanek v mestnem središču in sprehod mimo vladne palače, parlamenta in po mestnem središču vključno z ortodoksno katedralo Kristusovega rojstva, predsedniško palačo, stavbo parlamenta, »Holy Gates«- svetimi vrati, ki veljajo za moldavski slavolok zmage. Postanek na lokalni tržnici, sprehod po parku vse do spomenika Štefana III Velikega, moldavskega princa, ki je vladal v 15. stoletju in državo uspešno branil pred Madžari, Poljaki in Otomanskim imperijem. Pridružili se bomo lokalnim prebivalcem med sprehodom po Aveniji klasične moldavske književnosti in si ogledali kipe in doprsne kipe romunskih in moldavskih avtorjev in ostalih družbenih osebnosti. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev. Po večerji priložnost spoznavanja »legendarnega nočnega življenja mesta.

9.dan: Kišinjev–Iasi-Suceava
Zajtrk, vožnja v romunsko moldavsko prestolnico IASI. Vmes prestop meje Moldova – Romunija. Popoldanski ogled zanimivega mesta, drugega največjega kraja v Romuniji, panoramski ogled mestnih znamenitosti … IASI je zelo lepo tradicionalno mesto, eno najstarejših v Romuniji. Ob prihodu si bomo ogledali čudovito palačo Roznoveanu, najstarejše narodno gledališče v Romuniji Vasile Alecsandri, cerkev Svetega Nikolaja, ki je bila zgrajena v času Štefana Velikega, Metropolitansko katedralo in cerkev Treh Hierarhov.  Sledi pot v »prestolnico BUKOVINE« - mesto SUCEAVA. Ob prihodu krajši panoramski ogled simpatičnega mestnega središča, nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

10.dan: Suceava-Voronet–Bukovina–Karpati–veselo pokopališče Sapanta–Baia Mare
Po zajtrku nadaljevanje vožnje in postanek za ogled enega najslikovitejših samostanov – VORONET, ki ga mnogi zaradi poslikav imenujejo tudi »Sikstinska kapela  Vzhoda«. Zatem pa vožnja skozi prave KARPATE, magistralo skozi prelepo gozdno pokrajino. Če vreme omogoča…fotopostanki. Prihod v znano vasico SAPANTA, kjer bomo obiskali slovito »VESELO POKOPALIŠČE«, eno največjih znamenitosti Romunije in znano leseno cerkev. Ogled. Nato pa sledi še vožnja v pokrajinsko središče BAIA MARE. Nastanitev v hotelu, večerja in nočitev. Večerni sprehod po mestu … gostilnice, kavarne, pubi.

11. dan: Baia Mare–Cluj Napoca–letalo v Treviso–Nova Gorica-Ljubjana-Celje
Po zajtrku vožnja v eno izmed prestolnic TRANSILVANJE mesto CLUJ NAPOCA (madžarski KOLOSZVAR, nemški KLAUSENBURG), pol milijonsko industrijsko, a tudi precej turistično mesto Romunije. Ogled mestnega središča, nekaterih znamenitosti, npr. cerkve sv. Mihaela in podobno. Prosto do odhoda na letališče. Ob 14.00 prihod na letališče CLUJ NAPOCA, prijava za let z letalom WIZZAIR in polet ob 15.50 v TREVISO (ITALIJA). Po pristanku ob 16.35 še prevoz v Slovenijo.