avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

OBIRANJE MANDARIN IN ČUDOVITA HERCEGOVINA

Datum odhoda: 26.10.2018
Min št. udeležencev: 45
Država: Bosna in Hercegovina

Vstopna točka: Nova Gorica, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA - LJUBLJANA– SLAP KRAVICE – MEDJUGORJE – NEUM

Odhod iz Nove Gorice in iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja proti meji z republiko Hrvaško in dalje po avtocesti z vmesnimi postanki za oddih. Po vstopu v BIH se bomo najprej ustavili pri slapovih Kravice.Tukaj sta narava in reka Trebižat ustvarili eno najlepših naravnih znamenitosti v Hercegovini. Imeli bomo možnost občudovati kako je voda pod slapovi ustvarila naravno jezero. Sledi vožnje proti Medjugorju. Obiskali bomo svetovno znano romarsko središče. Od prvega videnja Matere Božje je ta kraj obiskalo že več milijonov ljudi raznih krščanskih konfesij in raznih ver. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

2. DAN: NEUM – POČITELJ – MOSTAR – BLAGAJ – STOLAC – NEUM

Po zajtrku bomo dan namenili ogledom ostalih znamenitosti Hercegovine. Najprej se bomo ustavili v Počitelju. To srednjeveško mestece je pod okriljem UNESCA, saj je nedavna rekonstrukcija vrnila mestu izvirni orijentalski izgled iz časov otomanskega imperija. Nadaljevanje proti hercegovskemu biseru – Mostarju, ki se prvič omenja v 15.st in je čeprav majhno, že ležalo na obeh bregovih Neretve. Najprej se bomo seveda sprehodili preko čudovitega mostu. Od tu nas bo pot vodila na desni breg v značilno uličico – Kujundžiluk, polno malih obrtnikov, trgovin in restavracij. Ogledali si bomo Koski-Mehmed pašino mošejo (doplačilo vstopnina) in Biščevičevo hišo (doplačilo vstopnina), eno najlepših med zgradbami orientalskega sloga. Pri bližnjem mestu Blagaj izvira reka Buna izpod 200 metrov visokega klifa. Turški sultan je bil nad lepotami tega izvira tako očaran, da je dal ob njem zgraditi Tekijo, samostan. Postanek. Nadaljevanje v Stolac, kjer si bomo ogledali znamenite ''stečke'', ki predstavljajo del zapuščine srednjeveške Bosne. Gre za monolitne nagrobne kamne, ki jih kot posebej značilne vizualne kulturne stvaritve najdemo širom Bosne in Hercegovine. Vožnja v hotel, večerja ob živi glasbi in neomejeni pijači (vino in rakija). Nočitev.

3. DAN: NEUM – DOLINA NERETVE – LJUBLJANA - NOVA GORICA

Po zajtrku se bomo odpravili v dolino delte Neretve. Na eni od številnih plantaž sočnih in dišečih mandarin se jih bomo lahko do sitega najedli ter jih nabrali za domov. Mandarine imajo v sebi obilje vitaminov, ki so nam vsem čedalje bolj potrebni. Kolikor jih bomo nabrali, toliko jih plačamo lastniku na licu mesta. Po nekaj urah bomo že malce utrujeni, čeprav nas bodo prijazni domačini razvajali in nas postregli s pravo hercegovsko lozo in smokvami. Vseskozi nas bo spremljala dalmatinska glasba. Kasneje se bomo zapeljali z njihovimi tradicionalnimi ladjicami »trupicami« po rokavu Neretve ter naredili nekaj krasnih fotografij za lep spomin. Domačini nas bodo pogostili še z okusnim kosilom s pijačo. Kar težko se bomo poslovili od prijaznih domačinov in se odpravili proti domu.