avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

Budva

ČRNA GORA

Datum odhoda: 18.10.2018
Min št. udeležencev: 45
Država: Črna Gora

Vstopna točka: Nova Gorica, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1. DAN: NOVA GORICA– LJUBLJANA –DUBROVNIK –ČRNOGORSKO PRIMORJE

Odhod iz Nove Gorice in iz Ljubljane v zgodnjih jutranjih urah. Vožnja po hrvaških avtocestah z vmesnimi postanki za oddih proti Dubrovniku. Po prihodu se bomo podali v mesto, ki slovi kot najlepše in najslikovitejše na Jadranski obali. Zasnovano je bilo že v 7. stol., današnjo podobo pa je dobilo v 15. stol. Mesto je šlo skozi številna burna zgodovinska obdobja, največji pečat pa so v njegovi arhitekturi pustili Benečani ter pred njimi Bizantinci. Po zatonu Beneške republike je Dubrovnik za nekaj časa prišel pod upravo Napoleonovih Ilirskih provinc ter kasneje pod Habsburžane in nato v okvire nekdanje Jugoslavije.  Ogledali si bomo znamenita vrata Pila, se sprehodili po Stradunu, občudovali Onorfijev vodnjak ter cerkev sv. Vlaha – zaščitnika mesta in številne druge znamenitosti. Nadaljevanje vožnje v Črno Goro. Namestitev v hotelu, večerja in nočitev.

2. DAN:  CETINJE – LOVČEN - NJEGUŠI – BUDVA

Po zajtrku se bomo zapeljali v Cetinje, staro prestolnico črnogorskega kraljestva. Med številnimi znamenitostmi preteklosti je vsekakor treba poudariti Cetinjski samostan, postavljen leta 1484, v katerem so 1493 v prvi tiskarni na Balkanu natisnili sloviti Cetinjski oktoih, prvo knjigo, tiskano v slovanskem jeziku. Zunanji ogled. Sledila bo vožnja v nacionalni park Lovčen, ki je poznan po svojih naravnih in kulturno-zgodovinskih znamenitostih, za Črnogorce pa predstavlja nacionalni simbol. Tu bomo za doplačilo obiskali (peš, cca: 450 stopnic) mavzolej posvečen znamenitemu črnogorskemu vladarju in pesniku Petru II. Petroviću Njegošu, umetniško delo kiparja Ivana Meštrovića, ter uživali v krasni panorami proti morju in črnogorski gorati notranjosti. Nadaljevanje poti v Njeguše in degustacija svetovno znanega pršuta. Pot bomo nazaj proti Budvi nadaljevali s spustom po serpentinasti  cesti, kjer nam bo sapo jemal prečudovit pogled na zaliv Boke kotorske. Sledi še ogled stare Budve. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

3. DAN: OSTROG –  SKADARSKO JEZERO – SV. ŠTEFAN

Po zajtrku se bomo zapeljali proti slikovitemu samostanu Ostrog, kjer se prepletata narava in umetnost človekove gradnje. Samostan ustanovljen v 17. stoletju in vklesan v steno na višini 900 metrov, je največje svetišče v Črni Gori. V samostanu počivajo ostanki Svetega Vasilija Ostroškega – čudodelca in ustanovitelja samostana. Sledi vožnja proti nacionalnemiu parku Skadarsko jezero. Za doplačilo ob prijavi vkrcanje na ladjico in vožnja po Skadarskem jezeru, ki je največje jezero na Balkanskem polotoku in se nahaja na meji med Albanijo in Črno goro. Črnogorska stran jezera je od leta 1983 del nacionalnega parka, saj na območju živi okrog 270 vrst ptičev in je zatočišče pelikanov v Evropi ter eno zadnjih sredozemskih sladkovodnih močvirij. Povratek proti hotelu mimo slovitega Sv. Štefana, nekoč ribiške vasice, danes pa luksuznega hotela sestavljenega iz nekdanjih hiš ribičev. Krajši postanek. Vožnja v hotel, večerja in nočitev.

4. DAN: KOTOR –  PERAST  – LJUBLJANA - NOVA GORICA

Po zajtrku vožnja v  Kotor, mesto, ki se nahaja na koncu največjega fjorda na Jadranu – Boke Kotorske. Boka Kotorska je bila leta 2000 uvrčena med 25 najlepših fjordov na svetu. Mesto Kotor je polno bogate  zgodovine od antičnih časov do danes. Od 14. st. dalje je bil Kotor pomembno pomorsko-trgovsko središče med Balkanom in Sredozemljem, z lastno trgovsko mornarico znano kot Bokeljska mornarica. Mesto obdaja slikovitpo 4,5 km dolgo obzidje, ter številni arhitekturni zakladi. Mi si  bomo poleg ostalega podrobneje ogledali katedralo Sv. Trifuna (vstopnina doplačilo) in pomorski muzej (vstopnina doplačilo). Sledi vožnja v Perast, mestece v Boki Kotorski, kjer so se šolali številni Črnogorski mornarji, kot tudi mornarji Ruske flote. Lepe hiše kapetanov in čudovita lokacija ob morju dajejo Perastu še poseben čar, ki se dopolnjuje s slikovitima otočkoma Sv. Djordje in Gospa od  Škarpjela. Vožnja proti domu, kamor prispemo v nočnih urah.