avrigotours

potovalna agencija

Izleti in potovanja

SARAJEVO IN OSREDNJA BOSNA

Datum odhoda: 26.10.2018
Min št. udeležencev: 45
Država: Bosna in Hercegovina

Vstopna točka: Nova gorica, Ljubljana

Status aranžmaja: Prijave v teku

Zahteva za dodatne informacije

1 DAN: NOVA GORICA - LJUBLJANA - SARAJEVO

Odhod iz avtobusne postaje Nova Gorica ob 3:00 in iz Ljubljane (Dolgi most) ob 4:30 zjutraj  Vožnja z vmesnimi postanki za oddih mimo Slavonskega Broda proti Sarajevu. Po prihodu sledi ogled glavnega mesta BIH, ki je dolgo veljalo za sinonim sožitja in multikulturnosti in katero tudi danes tega statusa ni izgubilo. Tu se se odvijale znamenite zimske olimpijske igre leta 1984, leta 1914 pa so streli Gavrila Principa zanetili Prvo Svetovno vojno. Z ogledi bomo pričeli na znameniti Baščaršiji (zgodovinskem in kulturnem središču mesta). Ogledali si bomo Gazi- Huserbegovo džamijo (doplačilo vstopnina), Gazi-Huserbegov bezistan, gradska Viječnica (mestna hiša- zunanji ogled) najlepši in najreprezentativnejši objekt iz obdobja Avstro – ogrske, Katedralo, Saborno ( pravoslavno) cerkev. Za doplačilo si bomo lahko ogledali še znameniti '' tunel '', ki so ga med obleganjem Sarajeva, izkopali v rekordnem času in je pomenil edino povezavo obkoljenega mesta s svetom. Sledi vožnja v hotel, večerja in nočitev.

2 DAN: SARAJEVO – KRALJEVA SUTJESKA - BOSANSKE PIRAMIDE – FOJNICA - JAJCE

Po zajtrku bomo zapustili Sarajevo in se po približno dobri uri vožnje pripeljali do Kraljeve Sutjeske. Kraj je najbolj poznan po tem, da je skupaj s frančiškanskim samostanom in trdnjavo Bobovac bil sedež dveh dinastij bosanskih kraljev in sicer Kotromanićev in Tvrtka. Seznanili se bomo s srednjeveško bosansko prestolnico in njenimi značilnostmi. Sledi vožnja proti kraju Visoko, v bližini katerega je pred kratkim prišlo do odkritja t.i. Bosanskih piramid, teorija nastanka katerih postavlja na glavo vso dosedanjo uradno zgodovino.V Visoko prihaja vse več uglednih strokovnjakov, arheologov, egiptologov, fizikov, geologov ... in svetovni mediji. Raziskave naj bi pokazale, da je kar pet gričev v dolini Visoko umetnega izvora, imenovali so jih piramida Zemlje, Zmaja, Sonca, Lune in Ljubezni, pod njimi je mreža podzemnega labirinta. Skupaj z lokalnim vodnikom se bomo podali na razgledno točko od koder se še posebej lepo vidi t.i. piramida sonca. Sprehodili se bomo še skozi del podzemnih tunelov, ki naj bi imeli ugoden energijski učinek na telo. Pot nas bo vodila v Fojnico, manjši kraj, kjer nam bo lokalno folklorno društvo prikazalo plese iz zakladnice bosanske ljudske dediščine. Vožnja proti Jajcu, nastanitev v okolici, večerja in nočitev.

3 DAN: JAJCE – BANJA LUKA –  KOZARA – LJUBLJANA - NOVA GORICA

Po zajtrku ogled mesteca, katerega stari del leži nad sotočjem rek  Plive in Vrbasa. 21 metrov visok  slap reke Plive sodi med 12 najlepših na svetu in je pravi zaščitni znak slikovitega mesta, kot ga poznamo iz razglednic. Na griču nad mestom stoji impozantna srednjeveška trdnjava, pod njo pa hiše grajene v staro bosanskem slogu. Ogledali si bomo trdnjavo, in se se sprehodili po starem mestu, ter seveda obiskali skromnejši  muzej, kjer se je odvijalo drugo  zasedanje AVNOJ-a (doplačilo vstopnina). Vožnja v Banja Luko in ogled krajiške lepotice, mesta zelenih alej, mesta mladosti in športa. Banja Luka je zgrajena na obrežjih reke Vrbas, na mestu kjer divja, planinska reka preide v nižinsko, na poti do svojega izliva v reko Savo. Banja Luka je danes glavno mesto Republike srpske. Zunanji ogled znamenitosti kot so trdnjava Kastel, Gospodsko ulico, mestno hišo (zunanji ogled), cerkev Svete Trojice. Sledi vožnja do Nacionalnega parka Kozara, čigar središče je spomeniški kompleks na Mrakovici, katerega je zgradil Dušan Džamonja v spomin padlim borcem za časa II.svetovne vojne. Povratek proti domu.